- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Colliers: Preturile terenurilor au revenit la nivelul din 2005 – 2006

28 Sep, 12:44 • Redactia DailyBusiness
Tranzactiile cu terenuri s-au incheiat in primul semestru al anului la preturi mai mici cu 20-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica la un nivel similar cu cel din perioada 2005 - 2006, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Colliers: Preturile terenurilor au revenit la nivelul din 2005 - 2006

Acestia au explicat continuarea trendului descendent al preturilor prin contextul prudentei manifestate de investitori / potentiali cumparatori, determinata de semnalele negative din economie si incertitudinile privind evolutia acesteia.

O parte din jucatorii prezenti pe piata au considerat ca preturile au scazut suficient de mult, in timp ce altii inca asteapta ca minimul sa fie atins catre sfarsitul lui 2010 sau inceputul anului 2011.

„In primele 6 luni ale lui 2010, investitorii s-au dovedit activi pe piata, au cautat terenurile cele mai potrivite pentru nevoile lor, iar o parte din ei sunt in prezent angajati in negocieri foarte avansate. Astfel, anticipam o intensificare a activitatii de tranzactionare in a doua jumatate a anului, atunci cand mai multe tranzactii semnificative ar putea fi incheiate”, au spus reprezentantii Colliers.

Ei au precizat ca, in ciuda intensificarii tranzactiilor, nu se asteapta inca la stabilizarea preturilor, intrucat incertitudinile privind evolutia economiei persista.

„Mai mult decat atat, conditiile nesigure de valorificare a produselor finale pe piata imobiliara (apartamente, spatii de birouri, comerciale sau industriale) in perioada imediat urmatoare fac ca investitiile in terenuri sa fie considerate mai riscante. Astfel, cererea va fi in continuare generata in principal de utilizatorii finali si dezvoltatorii care au deja securizate ancorele in proiecte. Investitiile si dezvoltarile in scop speculativ vor fi rare si efectuate doar la preturi foarte reduse”, au mentionat reprezentantii agentiei de consultanta imobiliara.

Numarul tranzactiilor incheiate in primele 6 luni ale anului a fost totusi redus. De asemenea, au fost finalizate doar tranzactii cu valoare scazuta, care nu au depasit 10 milioane euro.

Cu toate acestea, interesul pentru terenuri exista, cererea fiind reprezentata in principal de dezvoltatori de parcuri de retail si retaileri de tip big box.

Ca si anul trecut, operatorii do-it-yourself, magazinele de tip discount si hypermarket-urile au fost cei mai activi jucatori pe piata. Daca intre 2004 si 2007 hipermarket-urile au intreprins campanii agresive de extindere, urmate de o perioada de stagnare in urmatorii 2 ani, incepand cu ultimele luni din 2009 acestia si-au reactivat planurile de expansiune.

Atentia retailerilor s-a indreptat atat catre Bucuresti cat si marile orase din provincie, desi locatiile periferice nu au mai fost luate in considerare. Loturile de teren situate in apropierea zonelor dens populate au fost cele alese de retaileri, acestia incercand sa se pozitioneze inaintea competitiei.

Totodata, o buna parte a dezvoltatorilor care intentionau sa construiasca proiecte mixte (rezidential, birouri, hotel, retail) si-au schimbat strategia si s-au reorientat catre parcuri de retail, cautand sa securizeze chiriasi-ancora dintre retailerii activi.

Majoritatea proprietatilor propuse pentru astfel de proiecte sunt reprezentate de foste fabrici situate in locatii semi-centrale, in zone dens populate.

Interes pentru terenuri exista si din partea dezvoltatorilor / investitorilor in cautare de terenuri cu destinatie rezidentiala pentru programul Prima Casa.

In acest caz, interesul este pentru terenuri mici (1.500 pana la 10.000 mp), in vederea dezvoltarii unor proiecte de scara redusa (de obicei o singura cladire de apartamente). Costul terenului trebuie sa fie sub 100 euro/mp construit in zonele semi-centrale si maxim 200-250 euro/mp construit in centru, pentru ca investitorii sa ia decizia de achizitie.

De terenuri s-au aratat interesate si companiile sau persoanele fizice interesate de locatii pentru construirea de sedii / locuinte pentru uzul propriu.

Noile conditii atat de pe piata de terenuri, cat si cea de constructii (preturi scazute, oferta variata de terenuri disponibile) au determinat companiile sa ia in considerare relocarea din spatiile inchiriate in cladiri de birouri sau industriale si achizitionarea de terenuri pe care sa-si dezvolte sediul propriu.

In ceea ce priveste persoanele fizice, acestea au cautat terenuri mici, pentru nevoile rezidentiale proprii, atat in Bucuresti, in locatii centrale, cat si in jurul Bucurestiului, in zonele rezidentiale traditionale. Preturile terenurilor disponibile acum in zone precum Sisesti, Baneasa sau Pipera au ajuns la nivelul celor cerute de proprietari in perioada de boom in Corbeanca, Ciolpani sau Snagov.

Spre deosebire de perioada de crestere a pietei imobiliare, investitorii pentru proprietati in locatiile exclusiviste din centrul orasului au fost foarte putin activi. Acestia au fost extrem de prudenti, oportunisti si sensibili la orice semnal negativ pe pietele financiare sau in economia globala in general (criza din Grecia, anunturile privind reducerile salariale si cresterea taxelor, evolutia burselor)

Daca in anii trecuti terenurile bune erau greu de gasit, acum oferta de proprietati disponibile la vanzare a devenit mult mai variata. Desi multi proprietari incearca sa valorifice unele din proprietatile detinute pentru a face rost de lichiditati, numarul terenurilor „distress” este in continuare foarte limitat.

Pe de alta parte, bancile au inceput sa scoata la licitatie terenuri interesante, insa foarte putine dintre acestea si-au gasit cumparator, intrucat pretul a fost considerat inca ridicat. Reducerea de pret acceptata de banci a fost de doar 25% din suma finantata, la a doua licitatie.

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu mai mult de 15.000 specialisti care lucreaza in 480 de birouri din 61 de tari.