- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Europa Centrala si de Est, mai atractiva pentru imobiliari decat Marea Britanie si Franta

09 Mar, 13:01 • Redactia DailyBusiness
Ponderea investitorilor imobiliari care privesc Europa Centrala si Est ca cea mai atractiva piata europeana pentru achizitii a crescut cu 50% in 2011, fata de 2010, fiind a doua piata ca atractivitate dupa Germania, arata un sondaj efectuat de CB Richard Ellis.
Europa Centrala si de Est, mai atractiva pentru imobiliari decat Marea Britanie si Franta

Astfel, conform unui sondaj prezentat la Briefingul de Investitii din aceasta dimineata de la Cannes, in cadrul celui mai mare targ anual de imobiliare – MIPIM, 24% privesc zona Europei Centrale si de Est drept cea mai atractiva din Europa, fata de 16% in 2010.

CEE a depasit Marea Britanie si Franta, ca atractivitate in acest an. In 2010, Marea Britanie, Germania si Franta erau cele mai atractive trei regiuni, CEE fiind pe pozitia a 4-a. In 2011, investitorii pun Marea Britanie si Franta pe pozitiile 3 si 4.

„In urma analizelor CBRE si a discutiilor constante avute cu factorii decizionali s-a demonstrat apetitul puternic pentru investitii imobiliare in zona Central si Est Europeana, incluzand Romania. Astfel 24% dintre cei 350 de intervievati vad aceasta zona ca fiind cea mai interesanta din Europa”, spune Laura Bencze, research manager, CBRE Romania.

La nivel global se observa o crestere a interesului investitorilor care targeteaza zonele CEE si America de Nord, in detrimentul Europei de Vest. Totusi, Europa de Vest ramana si in 2011 in topul atractivitatii, urmata de Asia si Europa Centrala.

De asemenea, investitorii sunt circumspecti cu privire la la proprietatile secundare, peste 70% dintre ei considerand ca yield-up pentru aceste proprietati se va mentina sau chiar mari in 2011. Intrebati cand ar fi momentul potrivit pentru a investi in proprietatile secundare, 60% din investitorii intervievati au raspuns ca in 2012 sau mai tarziu.

Sub 15% din cei intervievati au raspuns ca ar face achizitii pe acest segment in primul semestru al acestui an.

Sondajul mai arata ca sectorul de retail l-a depasit pe cel de birouri ca cel mai atractiv segment pentru investitii.

Investitorii imobiliara considera ca cele mai mari amenintari pentru revenirea pieteti imobiliare sunt dificultatile in a accesa solutii de finantare, cresterea dobanzilor si inflatia.