- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile apartamentelor au scazut cu 10% in februarie, piata ramane confuza

21 Mar, 00:01 • cristina.mihai
Numarul mic de tranzactii din piata imobiliara a condus la o ieftinire a locuintelor vechi cu circa 10% in luna februarie, dar pe ansamblul intregului an preturile ar putea reveni pe crestere, spun unii analisti chestionati de catre DailyBusiness, in timp ce altii pariaza pe stagnare.
Preturile apartamentelor au scazut cu 10% in februarie, piata ramane confuza

Anul 2008 a inceput slab pentru piata apartamentelor vechi. Dupa o crestere lunara a preturilor de circa 7-10% in ianuarie 2008, in februarie a avut loc o scadere, pana la nivelul din decembrie 2007.

„In ianuarie, unii proprietari au incercat sa urmeze modelul din 2007 si au majorat preturile, insa au fost nevoiti sa le micsoreze in februarie, si astfel sa le mentina la nivelul de anul trecut, ca urmare a faptului ca nu exista cerere”, a declarat, pentru DailyBusiness, Florian Mincu, directorul agentiei imobiliare Eurotop Invest.

Preturile s-au oprit din ascensiune si pentru ca multi cumparatori ezita sa ia o decizie, reducand astfel numarul tranzactiilor incheiate.

„Anul 2008 a inceput mai prost pentru piata blocurilor vechi. La acest debut timid au contribuit informatiile potrivit carora in urmatorii ani preturile la blocurile vechi vor scadea, iar oferta noilor dezvoltari imobiliare va fi din ce in ce mai bogata, acestea determinand majoritatea potentialilor cumparatori sa stea in expectativa”, a declarat Dan Ciobanu, directorul de vanzari al agentiei imobiliare Media City, precizand ca nu poate fi facuta o estimare procentuala pe o perioada atat de scurta.

„In 2008, proprietarii locuintelor vechi nu vor mai incerca sa ridice preturile peste nivelul anului trecut. Sunt sanse destul de mari ca preturile pe acest segment sa scada cu cateva procente, mai ales pentru unele dintre blocurile vechi situate in cartiere defavorizate”, a adaugat Dan Ciobanu.

Zamfir, UNIM: Piata are o tendinta de stabilizare

Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), a precizat ca nu au fost efectuate studii pe o perioada atat de scurta, dar ca potrivit estimarilor anterioare ale organizatiei, dupa ce in ultimii ani s-au inregistrat scumpiri puternice, tendinta pentru 2008 este de stabilizare a preturilor.

„Am efectuat studii de piata asupra locuintelor vechi in perioada 2003-2007 si am constatat ca preturile acestora s-au majorat cu 40%, de la an la an”, a explicat Zamfir.

Si Ion Ancuta, directorul agentiei imobiliare A&C Imobiliare, considera ca anul acesta, cel mai probabil preturile vor stagna.

„Preturile apartamentelor vechi nu vor fluctua foarte mult momentan, ci vor urma tendinta din anii trecuti. Odata cu finalizarea cat mai multor ansambluri rezidentiale noi, acestea vor scadea substantial, in urmatorii 2-3 ani”, a spus la randul sau Iulian Minciu, reprezentant al agentiei imobiliare Eurohouse.

Zilisteanu, ARAI: preturile vor urca anul acesta cu 15-20%

Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare), considera ca evaluarea momentana a pietei locuintelor vechi nu este relevanta, pentru ca iarna preturile apartamentelor construite inainte de 1990 stagneaza. In opinia lui Zilisteanu, in 2008 vom asista la o scumpire medie de 15-20%.

„Preturile locuintelor vechi evolueaza la fel ca si cele ale apartamentelor noi”, a afirmat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar, care considera ca 90% din cei care isi cumpara locuinte noi sunt fosti proprietari de apartamente vechi.

El admite insa ca nu mai poate fi vorba de cresteri spectaculoase nici pentru locuintele noi, nici pentru cele vechi.

„Din ce in ce mai multi dezvoltatori acorda reduceri la pretul locuintelor, sau diferite facilitati, cum ar fi bucatarii mobilate ori locuri de parcare incluse in pret, pentru a atrage clientii”, a precizat Giurgiu.

Bordei, CBRE-Eurisko: Cumparatorii stau inca in expectativa

Intr-un interviu acordat recent DailyBusiness, Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al CBRE-Eurisko, a precizat ca momentan cumparatorii de locuinte noi sunt in expectativa, asa ca preturile locuintelor stagneaza, urmand insa sa creasca in momentul in care tranzactiile se reiau.

Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobiliare Regatta, avertizeaza ca oferta din piata este insuficienta. „In Romania, preturile la imobile noi vor ramane ridicate inca mult timp. Vor mai trece ani buni pana cand aceasta piata va stagna. Cererea este mult prea mare fata de oferta, in acest moment. In aceste conditii, investitiile imobiliare vor fi in continuare foarte profitabile”, a afirmat Uzunov.

„Piata imobiliara din Romania este foarte atractiva si nesaturata, astfel incat mediul concurential va creste de la an la an”, a mai spus seful Regatta.