- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Video-anunturile imobiliare, noua tendinta in online

06 Mar, 00:01 • cristina.mihai
Primele portaluri romanesti care publica exclusiv anunturi imobiliare in format video au fost lansate recent prin investitii de circa 20.000 euro, potrivit reprezentantilor site-urilor Vestate.ro si Imotube.ro.
Video-anunturile imobiliare, noua tendinta in online

Ambele proiecte au fost lansate in luna decembrie 2007.

Vestate.ro a presupus o investitie initiala de 10-15.000 euro si tinteste piata nationala, in timp ce imotube.ro se adreseaza doar pietei timisorene si are la baza o investitie de peste 5.000 euro.

Cele doua site-uri au modele de business usor diferite. Daca pe imotube.ro utilizatorii trebuie sa plateasca o taxa pentru realizarea si incarcarea filmuletelor de prezentare, pe Vestate.ro aceasta este gratuita in cazul clipurilor realizate pe cont propriu de proprietarii imobilelor, existand insa si o optiune prin care echipa site-ului realizeaza contra-cost clipul de prezentare.

In prezent portalul Vestate.ro are 20 de video-anunturi postate si cateva sute de vizitatori pe zi, reprezentantii portalului estimand ca pana la finalul anului numarul vizitatorilor va ajunge la circa 5.000 pe zi.

„Investitia in structura portalului se va ridica in primele sase luni la circa 30.000 euro, iar pe break-even vom ajunge in circa 1 an si jumatate”, a declarat, pentru DailyBusiness, Traian Bossenmayer, managing partener Web Dots, compania care a produs Vestate.ro.

„Vom obtine bani din publicitate, deja suntem in negocieri cu unele companii pentru cumparare de spatiu publicitar. Anunturile vor fi postate gratuit, va exista o taxa de 10 euro doar pentru cei care doresc anunturi preferentiale”, a adaugat Bossenmayer.

Persoanele care apeleaza la cameramanii portalului Vestate.ro pentru crearea filmelor de prezentare platesc 25 euro plus TVA pentru aceste servicii.

Pe de alta parte, portalul Imotube.ro a necesitat o investitie initiala de cateva mii de euro, dar peste 5.000 de euro, a precizat Razvan Patrascioiu, managing director Uptime SRL, compania care detine portalul Imotube.ro.

„Deocamdata toate incasarile se duc catre dezvoltare si publicitate; probabil ca nu se va recupera nimic din investitie anul acesta”, a adaugat Patrascioiu.

„Luam in calcul si varianta spatului publicitar, dar deocamdata imotube.ro nu contine reclame. Pe de alta parte, fiecare clip de prezentare a unui imobil de pe imotube.ro aduce deja incasari pentru noi”, a explicat el.

„La mai putin de trei luni de la lansare am depasit 300 de vizitatori unici pe zi cu peste 3.000 de afisari zilnic in conditiile in care ne adresam in principal doar pietei imobiliare din Timisoara. In prezent ne intereseaza mai mult ca timpul pe care acesti utilizatorii il petrec pe site sa fie cat mai ridicat. E principalul criteriu prin care putem masura utilitatea site-ului”, a adaugat Patrascioiu.

Realizarea prezentarii video, distributia si promovarea imobilului pe Internet pe o perioada de trei luni costa 150 lei pe Imotube.ro

Portalurile se adreseaza atat agentiilor imobiliare, cat si persoanelor fizice si contine tipuri de oferte din gama rezidentiale, birouri, spatii comerciale si terenuri.

„Am decis ca fiecare oferta sa aiba o perioada de valabilitate de o luna. Dupa aceasta perioada, anuntul este dezactivat automat fiind necesara republicarea lui. In felul acesta, vizitatorii nostri au acces imediat si facil la oferte reale si mereu actualizate”, a declarat Stefan Vaduva, managing partner Vestate.ro.

Toate anunturile Vestate.ro sunt in format video si pot fi adaugate de catre orice vizitator.

Pe de alta parte cei care doresc sa publice un film de prezentare pe www.imotube.ro contacteaza echipa Imotube prin telefon sau e-mail, se stabileste o vizita de filmare la imobilul scos la vanzare, iar dupa ce materialul filmat este prelucrat, anuntul video apare pe site.

„Activam pe o nisa, asa ca nu tintim sa fim numarul 1, insa ne propunem sa intram dupa primul an intre primele 10 portaluri imobiliare din Romania”, a mai spus Bossenmayer.

„Pe piata romaneasca, garsonierele se vand oricum asa ca nu tintim acest tip de locuinta, ci proprietati mai mari”, a mai spus acesta.

Pentru vizitatorii interesati de oferte imobiliare, avantajele acestor portaluri ar fi o impresie rapida si clara asupra proprietatii vizionate.

„Prin lansarea www.imotube.ro speram sa grabim procesul de tranzactionare pentru toti cei care doresc sa vanda un imobil in Timisoara „, a declarat Razvan Patrascioiu, reprezentantul portalului.