TURISM

Stirea anului in turism: TVA de 9% la toate pachetele turistice. Operatorii din domeniu anunta deja reduceri

09 decembrie 2014, ora 19:40, autor(i): DailyBusiness.ro   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
litorall.jpg
Informatia privind scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare s-a propagat rapid in randul jucatorilor din domeniu, care au anuntat deja ca vor reduce tarifele in 2015. Masura este insa una neasteptata, in contextul in care se discuta mai mult despre reducerea TVA la carne, iar sindicalistii din aceasta industrie au facut proteste chiar cu ocazia vizitei delegatiei FMI la Bucuresti.

In ciuda protestelor de vineri ale sindicalistilor din industria alimentara pentru reducerea TVA de la 24% la 5% la carne, astazi au fost mai norocosi jucatorii din alta industrie, respectiv cei din turism.

Toate pachetele turistice care includ minim cazare vor beneficia de TVA redus de la 24% la 9%, masura incluzand nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel, a declarat marti ministrul delegat pentru IMM si Turism, Florin Jianu.

Primele reactii au venit din partea hotelierilor, care au anuntat reducerea tarifelor cu 10%.

"Hotelierii vor scadea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscala va scadea si ea, cu siguranta", a declarat  Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania.El crede ca decizia va ajuta Romania sa concureze in turism cu alte tari din zona, unde TVA este sub 24%. 

Si presedintele ANAT Lucia Morariu a trimis un comentariu dupa aparitia stirii ca autoritatile de la Bucuresti au convins delegatia FMI si a Comisiei Europene ca trebuie redusa cota TVA pentru pachetele turistice.

Hotarare istorica

"Din cate stim noi, si din cererile formulate in mod repetat de patronatele din turism, in mod deosebit de ANAT si FPTR, cota de 9% TVA se doreste a fi aplicata la toate pachetele de servicii care includ cazare si diverse variante de masa, alaturi de cazare, vandute turistilor sub forma de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, asa cum a comunicat azi prim-ministrul Victor Ponta.

O asemenea hotarare este una istorica pentru turismul romanesc, cu atat mai mult cu cat cota redusa de TVA este deja aplicata in foarte multe tari membre ale Uniunii Europene, concurente cu Romania pe piata turistica internationala la acest tip de pachete”, spune Lucia Morariu.

“Apreciem contributia esentiala a initiatorului acestei masuri, care presupunem ca este ministrul responsabil pentru turism, Florin Jianu, dar si capacitatea de negociere a responsabililor Ministerului Finantelor Publice in relatia cu organismele financiare internationale care trebuiau sa accepte un astfel de tratament fiscal.
Patronatele din turism au convingerea ca fara implicarea directa a premierului Victor Ponta nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat cu efecte directe si indirecte in asigurarea sustenabilitatii industriei turistice romanesti”, adauga Morariu.

Aceasta spera insa ca pana la finele acestui an, Guvernul Ponta sa puna in aplicare Legea voucherelor de vacanta incepand cu data de 1 ianuarie 2015. 

Scad si comisioanele agentiilor online

In cazul in care reducerea TVA-ului pentru vacantele all inclusive, de la 24% la 9%, va intra in vigoare, asa cum a declarat astazi premierul Romaniei, Victor Ponta, operatorii si agentiile de turism vor avea premise sanatoase pentru a oferi vacante mai ieftine turistilor romani, prin reducerea cu pana la 12% a comisionului practicat, in favoarea clientilor, afirma Remus Visan, Managing Director Paravion.ro, una dintre cele mai importante agentii de turism 100% online din Romania.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la „un acord de principiu” pentru bugetul pe anul 2015 cu FMI si Comisia Europeana, iar masura fiscala cea mai notabila este scaderea TVA-ului la pachetele de turism all inclusive, de la 24% la 9%.

Potrivit reprezentantilor Paravion.ro, agentie de turism 100% online, beneficiarii directi ai acestei masuri vor fi turistii, care vor avea acces la vacante mai ieftine.

”Reducerea TVA-ului ar putea sa incurajeze agentiile de turism sa micsoreze cu pana la 12% comisionul practicat, astfel incat turistii sa beneficieze de vacante all inclusive mult mai atractive si avantajoase ca pret. Mai mult, turistii vor fi incurajati sa aleaga tipul acesta de pachet inainte de calatorie, si nu la fata locului, cum se intampla acum de cele mai multe ori, iar astfel hotelurile vor putea construi bugete sanatoase, concentrandu-se mai mult pe calitatea serviciilor oferite”, explica Remus Visan, managing director Paravion.ro.

Acesta sustine ca efectele scaderii TVA-ului la pachetele all inclusive vor fi vizibile incepand cu 2015, cand probabil gradul de popularitate al acestui tip de vacanta va creste si in Romania, tot pe fondul preturilor mai accesibile.

„In cazul Paravion.ro, cu siguranta vom folosi aceasta masura in avantajul clientilor, carora le vom putea oferi, incepand cu anul viitor, pachete all inclusive mai ieftine prin scaderea cu pana la 12% a comisionului de agentie la toate destinatiile all inclusive din oferta noastra”, adauga Remus Visan.

Ramane de vazut daca masura anuntata astazi de oficialii romani va duce la reducerea tarifelor hotelierilor si ale agentiilor, precum si la scaderea evaziunii fiscale din domeniu. Reprezentantii Consiliului Fiscal apreciau in octombrie anul acesta ca o masura similara, precum cea a reducerii TVA la paine, nu a dus la o crestere a conformarii voluntare la plata a jucatorilor din panificatie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ActiveNews a spus:
09/12/2014 23:55
O masura foarte utila!
 
10/12/2014 09:29
Un pas de mult asteptat si revenirea la normalitate !
 
Materialele zilei din TURISM
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 19 Iunie 2018, 11:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter