Un cuplu din Graz, Austria, a fost implicat într-o schemă de fraudă care a durat peste patru decenii, în care s-au căsătorit și divorțat de 12 ori pentru a încasa pensii de urmaș. Această practică a fost posibilă datorită unei portițe legale care le permitea să primească plăți financiare după fiecare divorț. Autoritățile estimează că au obținut ilegal aproximativ 326.000 de euro în acest mod.
Femeia, în vârstă de 73 de ani, a început să primească pensia de urmaș după moartea primului ei soț în 1981. În 1982 s-a căsătorit cu al doilea soț, iar în 1988 au divorțat. După separare a primit o indemnizație de concediere de aproximativ 27.000 de euro. După o perioadă de așteptare de doi ani și jumătate, a redevenit eligibilă pentru pensia de urmaș. Acest ciclu de căsătorii și divorțuri a fost repetat de 12 ori, fiecare căsătorie având o durată de aproximativ trei ani. De fiecare dată, femeia a primit fie pensia de urmaș, fie indemnizația de concediere, scrie Heute.at.
Investigațiile au dezvăluit că cei doi au trăit împreună în toți acești ani, în ciuda divorțurilor în lanț. Inițial, plângerea a fost făcută pentru fraudă comercială gravă. Dar ambii acuzați și-au folosit dreptul de a păstra tăcerea.
În 2022, Institutul de Asigurări pentru Pensii (PVA) a refuzat să plătească o nouă pensie de urmaș, iar cazul a fost expus. Poliția a investigat și a descoperit că, deși au divorțat oficial, cei doi soți au continuat să trăiască împreună ca un cuplu căsătorit. Vecinii și rudele au confirmat că nu existau semne de separare reală. Cu toate acestea, Parchetul a întrerupt procedurile, motivând că nu există fraudă din punct de vedere juridic, deoarece „persoana înșelată și persoana care dispune de bani nu sunt identice”. Astfel, doar judecătorii de divorț au fost înșelați, nu și PVA.
În urma acestui caz, autoritățile austriece au introdus o lege care interzice căsătoriile și divorțurile repetate cu scopul de a înșela sistemul de pensii. Această lege a fost adoptată pentru a preveni astfel de abuzuri. De asemenea, au fost implementate măsuri mai stricte de verificare a cererilor de pensie, pentru a identifica și preveni fraudele similare.
Citește și Noi reguli pentru obținerea certificatelor de naștere, căsătorie, divorț sau deces