- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Guvernul francez acorda credite de 6,5 mld.euro pentru Renault si Peugeot Citroen

10 Feb, 09:21 • Redactia DailyBusiness
Guvernul francez a anuntat luni acordarea unor credite subventionate de 6,5 miliarde euro producatorilor auto PSA Peugeot Citroen, Renault si Renault Trucks, cu conditia mentinerii fabricilor din Franta si, pe cat posibil, a locurilor de munca.
Guvernul francez acorda credite de 6,5 mld.euro pentru Renault si Peugeot Citroen

„Ca sa permita producatorilor auto sa se pregateasca linistiti pentru ce va urma, statul va acorda fiecaruia dintre marii nostri producatori auto un imprumut de 3 miliarde euro, pe o durata de 5 ani”, a declarat presedintele Nicolas Sarkozy, la sfarsitul unei intalniri cu reprezentantii industriei auto.

Potrivit declaratiilor secretarului de stat pentru industrie, Luc Chatel, Renault Trucks – subsidiara a grupului suedez Volvo – va primi un credit de circa 500 milioane euro.

In schimbul creditelor cu o dobanda preferntiala de 6%, „Renault si PSA si-au luat angajamentul sa nu inchida niciuna dintre uzinele lor pe durata imprumuturilor si sa faca toate eforturile posibile, pentru a evita disponibilizarile”, a atras atentia presedintele francez.

„Este un angajament pe care il salut, pentru ca ne asigura ca o criza acuta dar temporara nu va distruge o parte a bazei noastre industriale si a stiintei productiei de automobile”, a adaugat Sarkozy.

Planul prevede, totodata, dublarea ajutorului acordat diviziilor de creditare ale Renault si PSA, anuntat in decembrie in cadrul unui plan de relansare a economiei, la 2 miliarde euro. Ajutorul acordat subcontractorilor din sectorul auto a fost, de asemenea, dublat, la 600 milioane euro.

„Pactul auto” prevede si o conventie care majoreaza indemnizatia pentru somaj partial a angajatilor din sectorul auto, in schimbul mentinerii locurilor de munca de catre constructori, potrivit acordului.

Sectorul auto reprezinta circa 10% din piata muncii din Franta.
Renault a afisat o scadere a vanzarilor cu 4,2% in 2008, pe o piata mondiala ce a inregistrat o scadere de 4,8%, in contextul in care criza financiara a afectat grav piata auto. Renault detine pe piata romaneasca uzinele Dacia de la Pitesti.

De asemenea, PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producator auto din Franta, a anuntat anterior ca vanzarile de autoturisme au scazut in 2008 cu 8,7%, in contextul in care criza creditelor si inrautatirea perspectivelor economice au lovit pietele auto la nivel mondial.