Auto

Kia aduce in Romania automobilul cee\’d in aprilie

29 Dec, 14:28 • Redactia DailyBusiness
Kia Rom Auto, importatorul marcii coreene de automobile Kia, se asteapta ca la anul sa vanda 2.500 de automobile, cu peste 20% mai mult decat in 2006. Cresterea va fi sustinuta si de lansarea, in aprilie 2007, a modelului de clasa medie cee'd construit in Slovacia, conform NewsIn.
Kia aduce in Romania automobilul cee\'d in aprilie

Kia cee’d este prima masina pe care cel mai vechi producator coreean de automobile o construieste special pentru piata europeana. Productia de serie a inceput pe 7 decembrie in uzina din orasul slovac Zilina. Kia a investit un miliard de euro pentru uzina din localitatea din Slovacia, care, in 2009, va produce anual 300.000 de masini, dintre care jumatate vor fi cee’d.

Cee’d a fost prezentata sub forma de concept la salonul de la Geneva, in martie 2006, iar varianta de serie si-a facut aparitia in premiera, in octombrie, la salonul de la Paris.

Primele doua litere ale numelui vin de la „Comunitatea Europeana”, iar ultimele doua vor sa arate ca design-ul masinii provine tot din Europa (European Design).

Kia cee’d va concura in segmentul C cu Opel Astra, Ford Focus si Volkswagen Golf.

Modelul va fi oferit in cinci variante de motorizare: trei pe benzina si doua diesel cu puteri cuprinse intre 90 si 143 de cai.

Prima versiune a lui cee’d are cinci usi, dar pana la finalul anului 2007 Kia va lansa o versiune break si una cu aspect sportiv in trei usi.

Kia va incepe, in vara lui 2007, asamblarea automobilului de teren Sportage in Slovacia, iar in 2009, fabrica va ajunge sa aiba 3.000 de angajati si va creea locuri de munca pentru alti 7.000 care vor lucra pentru furnizorii de componente.

In plus, autoritatile slovace au anuntat in urma cu doua saptamani ca producatorul asiatic va mai investi inca 300 milioane dolari la Zilina pentru a dubla capacitatea de productie a sectiei de motoare de la 300.000 unitati anual cat e in prezent, la 600.000 pe an. O parte dintre motoare vor merge si la fabrica pe care Hyundai, partener al Kia, o va inaugura in 2008 la o suta de kilometri de Zilina, in Cehia.