- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

40% din IMM-uri renunta anul acesta la investitii in dezvoltarea angajatilor

02 Feb, 10:53 • Redactia DailyBusiness
Majoritatea angajatorilor romani vor aloca intre 150 euro si 300 euro pe persoana pentru programe de training in 2009, iar 40% dintre angajatorii mici si foarte mici nu vor investi deloc in pregatirea angajatilor, potrivit studiului realizat in ianuarie de compania de training Accelera.
40% din IMM-uri renunta anul acesta la investitii in dezvoltarea angajatilor

Studiul s-a derulat online, pe un esantion de 375 de companii avand intre 1 si 10 000 de salariati.

Rezultatele arata ca 45% din angajatorii romani vor aloca in 2009 un buget de pana la 150 euro de persoana pentru pregatirea profesionala a salariatilor, 16% vor aloca intre 150 euro si 300 euro de persoana. Doar 6% din angajatori vor ajunge la peste 300 euro pe persoana pentru training in 2009.

Aproape 40% dintre companiile mici si foarte mici (sub 30 de salariati) nu intentioneaza sa investeasca deloc in pregatirea profesionala a salariatilor anul acesta.

„In timp ce companiile mari vor aloca in continuare bugete pentru pregatirea si dezvoltarea profesionala a salariatilor, o mare parte a IMM-urilor par a nu-si da seama ca isi saboteaza singure sansele de supravietuire, neplanificand actiuni pentru pregatirea profesionala a salariatilor”, au afirmat oficialii Accelera.

Pentru a face fata crizei economice, majoritatea companiilor, respectiv 66% din respondente, au prevazut actiuni de pregatire profesionala a salariatilor in 2009.

Pentru 84,5% din companiile participante la studiu, prioritatea in 2009 este dezvoltarea eficientei echipei manageriale, urmata de dezvoltarea abilitatilor de vanzare, potrivit a 75,2% dintre respondenti.

Principalele masuri de resurse umane prevazute pentru 2009 sunt „eficientizarea activitatii pe baza de indicatori de performanta” (95,5% din respondenti) si „dezvoltarea profesionala a angajatilor” (74,9% din respondenti).

Studiul Accelera identifica doua nevoi principale de training si dezvoltare, la toate nivelele organizationale: cresterea eficientei si dezvoltarea aptitudinilor de comunicare.

Pentru angajatii din top management, abilitatile pe a caror dezvoltare se va miza in 2009 sunt „eficienta” (86% din companiile participante la studiu) si „comunicarea interna” (56%).

In ce-i priveste pe angajatii din middle management, companiile considera necesare programe pentru „stimularea eficientei” (75% dintre respondenti) si „comunicarea cu subordonatii” (55%).

Lucrurile difera in ce-i priveste pe angajatii de nivel operational, pentru care respondentii considera ca principalele domenii de dezvoltare vor fi „eficienta in munca” (76%) si „responsabilizarea” (66%).

Perceptia generala a companiilor participante la studiu asupra contextului economic este, deloc surprinzator, sumbra: 20% dintre companii se asteapta ca in 2009 situatia economica sa fie „mult mai proasta” fata de anul trecut, 68% cred ca situatia economica va fi „mai proasta”, in timp ce doar 12% din companii considera ca situatia va fi „mai buna” in 2009.

Potrivit oficialilor Accelera, 2009 va fi un an in care expertii in management si HR se vor concentra mult mai mult decat pana acum pe doua domenii majore: eficientizarea echipelor manageriale, punand accent pe know-how-ul profesional si gestionarea riguroasa a resurselor, precum si pe redimensionarea sistemelor de motivare si recompensare, care in situatie de criza trebuie sa se bazeze mult mai tare pe axa variabila (bonusuri, comisioane, prime de obiectiv).

Aceste doua trenduri vor face ca, pana la finalul anului 2009, companiile sa isi „cearna” personalul si sa retina numai acei manageri care demonstreaza eficienta.

Accelera este o companie de training si consultanta membra a grupului Accor, reprezentand in Romania Academie Accor din Paris.

Infiintata in 2005, Accelera a livrat in ultimii 3 ani peste 400 de programe de training si team-building, la care au participat peste 6.000 de cursanti din 200 de companii romanesti si internationale.