- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

90% dintre IMM-uri planuiesc sa concedieze 10% din personal

30 Mar, 14:14 • Redactia DailyBusiness
90% dintre managerii de IMM (intreprinderi mici si mijlocii) au in plan concedierea a aproximativ 10% din personal pana la finele anului, in contextul crizei financiare, se arata intr-un sondaj intern realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR).
90% dintre IMM-uri planuiesc sa concedieze 10% din personal

Potrivit sondajului UNPR, in timp ce marile companii anunta disponibilizari in masa, 90% dintre managerii de IMM au si ei in plan concedierea a aproximativ 10% din personal.

In conditiile recesiunii pietei, 76% dintre managerii intervievati intentioneaza sa se adapteze conditiilor actuale prin restrangerea activitatii, in timp ce 16% cauta investitori pentru recapitalizare. 8% dintre patroni au declarat ca, in cazul in care guvernul nu va acorda facilitati fiscale pentru IMM, vor fi nevoiti sa inchida afacerea pana la sfarsitul anului.

74% dintre antreprenorii mici si mijlocii sustin ca actuala criza este generata de conditiile externe, in timp de 26% invinovatesc guvernul pentru lipsa unei coerente in aplicarea masurilor economice.

Potrivit intreprinzatorilor membri UNPR, masurile anuntate de Guvern privind acordul nu FMI si relaxarea creditarii nu sunt de natura sa asigure o functionalitate a mediului de afaceri, cu atat mai putin a firmelor de dimensiuni mici. 55% dintre acestia cred ca acordul cu FMI este o solutie, in timp ce 34% sustin contrariul, iar 11% nu si-au definit inca o parere.

Peste 60% dintre IMM-uri cred ca relaxarea creditarii, corelata si cu alte masuri economice, ar putea duce la o mai buna functionare a afacerilor, in timp ce 34% dintre acestea spun ca masurile trebuie sa fie de natura relaxarii fiscale.

Previziunile sumbre asupra economiei au determinat majoritatea micilor patroni sa isi revizuiasca negativ estimarile de profit pentru 2009, in timp ce doar 18% isi pastreaza estimarile stabilite in 2008.