- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce forte proaspete cauta marile companii: Dacia si Google angajeaza PR-isti, bancile pun accent pe forta de vanzari

13 Jan, 00:03 • cristina.mihai
DailyBusiness.ro a trecut in revista oferta de locuri de munca de pe principalele site-uri de profil, eJobs si Bestjobs, pentru a identifica cele mai active firme de pe plan local la nivel de angajari. Marii retaileri, bancile si firmele din zona de IT si telecomunicatii raman si la inceput de 2011 principalii angajatori din domeniu, dar job-uri interesante apar si in oferta altor companii mari de pe plan local, cum ar fi Dacia sau OMV.
Ce forte proaspete cauta marile companii: Dacia si Google angajeaza PR-isti, bancile pun accent pe forta de vanzari

Potrivit numarul de anunturi de job-uri postate pe site-urile de profil, una dinte cele mai active companii la nivel de angajari este reteaua de magazine Mic.ro, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, cu peste 100 de posturi scoase in piata.

Agresivitatea companiei pe piata muncii nu este surprinzatoare avand in vedere strategia de extindere anuntata de omul de afaceri, care si-a propus sa aiba cate un magazin aproape la fiecare colt de strada.
[quote]Retailul, IT-ul si bancile detin in continuare suprematia in privinta numarului de posturi disponibile[/quote]
Omul de afaceri Dinu Patriciu a spus anterior ca vrea ca reteaua Mic.ro sa ajunga la 3.000 de unitati pana la finele anului viitor si sa genereze afaceri de 1,5 mld. euro.

Printre zecile de job-uri de manageri sau asistenti de manager de magazin sau soferi, Mic.ro cauta si un specialist de resurse umane si un contabil, dar si auditori comerciali.

In retail, angajari mai fac Kaufland Romania, Cora, Galleria Real sau Metro. Un alt angajator extrem de dinamic pe acest segment este Dedeman, care are pe site-urile specializate zeci de job-uri, pe partea de vanzari, receptie marfa sau casierie, in special in Cluj si Drobeta Turnu Severin.

Companiile telecom fac la randul lor angajari la inceput de an. Orange, spre exemplu, are deschise pe site-urile de recrutare cel putin 25 de pozitii, inclusiv un post de Product Division Manager. Majoritatea job-urilor sunt de reprezentanti de vanzari in orase de provincie.

Principalul concurent al Orange pe piata locala, Vodafone, are de asemenea peste 25 de pozitii libere. Vodafone are mai putine pozitii deschise de agenti de vanzari, si mai multe de ingineri specializati in diferite domenii, cum ar fi radiofrecventele.

In zona de IT, mai toate marile companii de pe piata fac angajari, unele dintre ele cautand preponderent oameni pentru office-urile din afara Bucurestiului. Astfel, Siemens angajeaza in special in Brasov, iar Samsung cauta specialisti pentru biroul din Oradea.

Un alt gigant, proaspat intrat pe piata din Romania, Google, are o singura pozitie deschisa pentru Bucuresti. Compania cauta un asociat pe partea de comunicare si relatii publice pe regiune. Aria de selectie a candidatului ideal include si Bucurestiul, dar nu se rezuma la Romania.

De altfel, majoritatea firmelor de IT au cel putin cateva pozitii libere. Microsoft Romania vrea sa angajeze 3 persoane, Bit Defender cauta printre altele un manager SEO, RCS-RDS cauta in special agenti de vanzari, Gameloft are in jur de 18 pozitii libere, iar lista poate continua.

OMV, o alta firma gigant din Romania, are 7 pozitii deschise la inceput de an, printre job-urile disponibile numarandu-se cele de medic si asistent medical in domeniul balneofizioterapie, dar si un administrator de sistem.

Dacia Group Renault cauta un specialist in relatii publice, dar mai are cateva pozitii deschise si in zona de productie.

In domeniul bancar, majoritatea sunt posturile din vanzari. BCR pare a fi cea mai activa institutie bancara in materie de recrutari la acest inceput de an, daca luam in calcul doar posturile facute publice pe site-urile de job-uri. Printre job-urile BCR se numara destul de multe pozitii de directori de sucursale sau directori regionali in alte orase din Romania.

Credit Europe Bank si Raiffeisen au fiecare in jur de 10 pozitii libere la acest inceput de an.

Si in alte domenii au loc angajari masive la inceput de an. Spre exemplu, Interbrands, una dintre cele mai mari firme de distributie de pe plan local, vrea sa angajeze in jur de 23 de persoane, dintre care majoritatea sunt reprezentanti de vanzari. Mechel Service Europe are 25 de pozitii libere, iar GfK vrea sa angajeze peste 30 de persoane, majoritatea pe partea de operatori teste locatie si operatori sondaje. GfK cauta si un manager pe business development.

Chiar daca sunt inca companii care angajeaza sute de persoane la inceput de an, per total ofertele de locuri de munca publicate pe portalurile de job-uri au scazut cu aproape 20% in ianuarie 2011 fata de decembrie 2010, conform unui studiu al portalului de job-uri Balaur.ro, care centralizeaza date de pe 27 de site-uri specializate.