- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce lucrează românul care încasează 33.000 de lei pe lună. În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani

27 Mar, 18:46 • Alexe Raluca
Cu toții visăm la un salariu peste medie și într-un domeniu care ne place. Acest vis poate deveni realitate și chiar este pentru un angajat care lucrează pe un salariu lunar de 33.000 de lei.
Ce lucrează românul care încasează 33.000 de lei pe lună. În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani

Există câteva domenii pe piață care sunt la mare căutare, mai ales de tinerii care doresc să aibă salarii consistente. Pe lista domeniilor care au acaparat piața se numără IT-ul și ramura energiei. Potrivit unui site prin care sunt monitorizate salariile din diverse ramuri, IT-ul se află în topul celor mai bine plătite joburi.

Citește și: Impactul majorării salariului minim în România. Concedieri în lanţ şi alte consecinţe analizate de oficialii de la Bruxelles

Ce lucrează românul care încasează 33.000 de lei pe lună

În top se află și românii care au un salariu de 33.000 de lei, potrivit respectivului clasament. Anul trecut, venitul minim în domeniul IT a atins valoarea de 2.600 de lei. Pe de altă parte, venitul minim, tot în 2023, a fost de 7.600 de lei.

Un alt domeniu în care românii activează în 2024 este cel al energiei. Este o ramură aflată într-o continuă dezvoltare și sunt căutați specialiști. Salariul minim este de 2.700 de lei, bani pe care toți angajații din ramura energiei îi primesc. De altfel, cele mai mari salarii ating și 18.000 de lei, în această branșă.

În acest clasament, pe cel de-al treilea loc se află persoanele care lucrează în producție. În această ramură, salariul maxim atinge pragul de 16.500 de lei. Pe de altă parte, raportându-ne la ultimele locuri din clasament, cel mai mare salariu din ramura contabilitate, administrativ și operațiuni este de aproximativ 10.000 de lei.

La o analiză a topului realizat anul trecut, pe lista celor mai generoase domenii s-au numărat IT-ul, Project Management, dar și pozițiile pentru domeniul de Cercetare-Dezvoltare. Pe listă se adaugă zona de Management și domeniul Construcțiilor / Instalațiilor. Potrivit INS – Institutul Național de Statistică, anul trecut, în toamnă, respectiv în septembrie, salariul mediu brut pe economie a fost de 7.350 de lei. Salariul net a fost de 4.593 de lei. Se înregistrase atunci o creștere cu 62 de lei, față de luna precedentă.

Citește și: Salariul minim se schimbă de la 1 iulie 2024. Simona Bucura Oprescu: „Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv”