- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Criza ar putea arunca in somaj 51 mil. de persoane la nivel global

28 Jan, 15:12 • Redactia DailyBusiness
Criza economica mondiala ar putea determina intrarea in somaj a circa 51 milioane de persoane, daca situatia continua sa se deterioreze, au avertizat miercuri reprezentantii Biroului International al Muncii (BIM).
Criza ar putea arunca in somaj 51 mil. de persoane la nivel global

„Comparativ cu 2007, numarul somerilor ar putea creste pe plan mondial cu 18-30 de milioane si chiar cu 51 de milioane, daca situatia continua sa se deterioreze”, se arata in in raportul institutiei despre piata muncii in 2009, informeaza NewsIn, citand presa internationala.

In conformitate cu acest scenariu, cel mai nefavorabil, numarul somerilor pe plan mondial ar putea avansa la 230 de milioane, comparativ cu 190 de milioane in 2008 si 179 de milioane in 2007, estimeaza BIM.

Tarile membre ale grupului informal G20 (format din ministrii de finante guvernatori de banci din cele mai productive 20 de tari – n.r), ai caror reprezentanti se vor reuni in 2 aprilie la Londra, ar trebui sa cada de acord „in afara masurilor financiare, si cu privire la masurile urgente care trebuie luate pentru promovarea investitiilor productive, obiectivelor muncii decente si ale protectiei sociale”, precizeaza comunicatul.

Grupul informal G20 regrupeaza tarile membre ale G7 – grupul celor mai dezvoltate 7 state ale lumii (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia) – si Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia, Turcia si Uniunea Europeana.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estima, in 22 decembrie 2008, ca pana in 2010, numarul somerilor va creste pe plan mondial cu 20-25 milioane, din care 8-10 milioane in tarile membre ale OCDE, potrivit declaratiilor secretarului general al organizatiei, Angel Gurria.