- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cu ce probleme se confruntă magazinele care au renunțat la casieri. S-a decis reangajarea oamenilor

29 May, 12:47 • Alexe Raluca
Piața comerțului s-a digitalizat aproape îngrijorător de mult. Mulți retaileri au adoptat metode inteligente de vânzare, iar clienții sunt invitați să le încerce pe toate, însă gradul de satisfacție al acestora nu par foarte ridicat.
Cu ce probleme se confruntă magazinele care au renunțat la casieri. S-a decis reangajarea oamenilor

Valul de automatizări vine cu promisiunea unei experiențe mai rapide și mai plăcute la cumpărături, fără interacțiuni umane. Totuși, există și câteva dezavantaje. Pe lângă reducerea locurilor de muncă, odată cu aceste sisteme și mai ales în lipsa angajaților, au crescut cazurile de furt din magazine. Astfel, retailerii au fost nevoiți să se conformeze noilor timpuri.

Citește și: Atenţie la bonurile de la supermarket! O fostă casieră dezvăluie secretul din anumite zile ale lunii

Cu ce probleme se confruntă magazinele care au renunțat la casieri

Într-un magazin complet digitalizat, unde nu există nici măcar un angajat, sunt montate sute de camere de supraveghere ce minitorizează în permanență fiecare mișcare din locație.

„Avem 523 de camere de luat vederi care analizează traseul omului în interiorul magazinului. Avem 1.000 de senzori pe rafturile noastre care ajută la detectarea produselor. Fiecare produs are un loc bine definit în magazin”, afirmă Mircea Bucur, directorul departamentului IT al unui important retailer.

Sitemul funcționează în felul următor: odată ce punem mâna pe produse, ele sunt atribuite profilului nostru, iar când ajungem la aparatul de plată, vor apărea automat pe bon. Tot ce trebuie să facem este să plătim cu cardul suma afișată pe ecran.

Astfel de sisteme inteligente sunt tot mai folosite de comercianți, indiferent că este vorba despre magazine alimentare, de haine, încălțăminte și chiar de farmacii. Supermarketurile au case automatizate de marcat, unde oamenii își pot scana singuri produsele, dar și aplicațiile mobile. Și deși aceste sisteme au fost gândite să scurteze timpul la cumpărături, adevărații câștigători sunt comercianții, care prin reducerea de personal, au parte de capital mai mare.

Pe de altă parte, odată cu aceste automatizări și în lipsa personalului, au crescut și cazurile de furt. La firmele de pază sună mai des alarmele, iar furturile din magazine au ajuns să le depășească pe cele din locuințe, după cum spun chiar agenții de securitate.

„Pleacă de la tiparul omului care încearcă să ascundă sub coș anumite produse mai scumpe. Sau sunt tiparele mai complexe în care ascund în bagaje care sunt înfoliate cu folie de aluminiu”, susține Flavian Crizboi, reprezentant al unei firme de securitate.

Din această cauză, mari lanțuri de magazine din Marea Britanie și Franța au decis să scoată din uz sistemele automate și să revină la metodele clasice, cu angajați.

Citește și: Ce salarii primesc casierii şi lucrătorii comerciali din hipermarketuri şi supermarketuri, în România