- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cum se face training in Africa: \”Niciodata in 8 ani de experienta nu am primit atatea e-mailuri de multumire\”

28 Mar, 13:00 • cristina.mihai
Training-urile sau cursurile de formare profesionala platite de companii sunt luate de angajatii din vestul Europei ca un drept care li se cuvine, insa pe continentul negru ele sunt percepute ca un dar. Cum a experimentat aceasta diferenta un trainer roman care a predat in Africa? Povestea incepe asa: "Eram intr-o zona unde nu era curent electric..."
Cum se face training in Africa: \Niciodata in 8 ani de experienta nu am primit atatea e-mailuri de multumire\

„O experienta inaltatoare. Eram intr-o zona unde nu era curent electric, iar oamenii de la cursuri se zbateau sa isi ia exemenele. Sunt persoane care au dat si de 10 ori un examen si nu au renuntat pana nu au trecut”, povesteste Matilda Crossman, directorul firmei Exp Group.

In Africa, Matilda Crossman a predat in fata a cateva sute de oameni, acum 3 ani, in colaborare cu institutul ACCA, in Malawi si Lesotho.

„Aceste calificari financiar contabile se studiau in niste conditii greu de imaginat in lumea de astazi, iar asta in conditiile in care eu am avut tangente cu persoane care lucrau in companii importante. Cel mai suprinzator este ca am primit constant mailuri de multumire de la cursanti dupa acest curs. Nu s-a mai intamplat asta in nicio zona in care am predat”, spune Matilda Crossman.

Aceasta perceptie entuziasta asupra cursurilor platite de companii a existat si in Romania, insa acum 10 ani. In prezent, si romanii s-au obisnuit cu training-urile si cursurile platite de companie si, la fel ca in vest, au inceput sa le ia ca un dat.

Matilda Crossman a participat pentru prima data la un training, in calitate de cursant, acum 11 ani, cand lucra la o firma din domeniul financiar contabil. „La acea data training-ul in Romania era privit ca un cadou. Eu asa am perceput experienta mea din acea perioada, mai ales ca piata era la inceput. Intre timp, piata a inceput sa se maturizeze, iar acum mentalitatea cursantilor din Romania se apropie de cea vestica”, povesteste trainerul.

Compania sa are circa 50 de traineri pe diferite specializari, dintre care 98% sunt straini care vin in Romania doar pentru a-si sustine cursurile. Mai multe detalii puteti citi aici.