- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Joburi plătite cu salarii de până la 5.000 de euro pentru tinerii români. Care sunt domeniile cele mai bine plătite

26 Feb, 15:54 • Russo George
Piaţa muncii este într-o schimbare permanentă, iar adaptarea tinerilor la noile cerinţe le oferă acestora şansa să câştige salarii de mii de euro încă de la angajare, lucru de neînchipuit în România în urmă cu câţiva ani.
Joburi plătite cu salarii de până la 5.000 de euro pentru tinerii români. Care sunt domeniile cele mai bine plătite

Angajatorii sunt dispuşi să plătească salarii de până la cinci mii de euro pentru specialişti în analiza datelor, în instrumente de inteligenţă artificială, design grafic sau securitatea datelor.

Sectorul IT este cel mai râvnit de către tineri pentru că este domeniul care oferă cele mai mari salarii. Cererea de locuri de muncă a crescut pentru specialişti în inteligenţă artificială şi securitatea datelor.

Un raport din februarie 2024 comandat de Handshake, o platformă de căutare a locurilor de muncă pentru studenți, a descoperit că 50% din cei care au absolvit anul acesta planifică să își dezvolte noi abilități în contextul apariției inteligenței artificiale generative precum ChatGPT și DALL-E.

„Un tânăr absolvent poate să pornească cu un salariu de 1.000, 1.200, 1.300 de euro, în funcţie de specializarea pe care o alege. Poţi să ajungi după 4-5 ani de experienţă în domeniul IT până la salariul de 4.000, 4.500, 5.000 de euro.” a declarat reprezentantul unei platforme de recrutare, potrivit Newsweek.

Un alt domeniu care deschide noi perspective este cel al energiei regenerabile. Specialiştii din acest sector pot câştiga între 1.100 de euro şi 1.600 de euro net. Piaţa se dezvoltă de la un an la altul, iar noi locuri de muncă sunt create.

Citeşte şi: Mai mulți tineri și-au negociat salarii mai mari cu ajutorul ChatGPT: „Sunt impresionat”

În robotică, salariile se pot dovedi a fi extrem de competitive, în special pentru inginerii software specializaţi în dezvoltarea algoritmilor de control al roboţilor, inginerii mecanici specializaţi în proiectarea şi construcţia structurilor de roboţi, precum şi pentru inginerii electronicieni, care lucrează la sistemele de senzori şi de control ale roboţilor. În funcţie de nivelul de experienţă şi de specializare, salariile pot începe de la câteva mii de euro pe lună.

Pe lângă meseriile tehnice, o preocupare din ce în ce mai mare a oamenilor pentru sănătate fizică şi mintală face ca şi aceste domenii să fie foarte bine plătite.

Aproape 60% dintre români sunt supraponderali, tocmai de aceea la mare căutare sunt şi nutriţioniştii.

Grija oamenilor în ceea ce privește sănătatea mentală a dus la creșterea cererii pentru psihologi și terapeuți. Salariile sunt atractive, între 800 și 1200 euro net.

Pe langă un salariu motivant, tinerii îşi doresc şi alte beneficii: tichete de masă, prime de sărbători, abonamente la săli de fitness, dar şi la spitale private.

Citeşte şi: Locurile de muncă în care românii iau mii de euro fără să facă nimic, în anul 2024! ”Toată ziua mă joc cu colegul, când ne plictisim, ieșim la o berică”