- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Șapte din zece români primesc beneficii, pe lângă salariu. Care sunt cele mai apreciate de angajați

26 Apr, 14:19 • Russo George
Tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanță și tichetele de vacanță sunt cele mai apreciate beneficii de către salariați, iar 93% dintre ei ar dori să-și poată gestiona singuri bugetul lunar într-o platformă de beneficii flexibile
Șapte din zece români primesc beneficii, pe lângă salariu. Care sunt cele mai apreciate de angajați

Structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidați, mai cu seamă în ultimii ani, de când companiile au început să diversifice componența acestor pachete și să acorde o atenție sporită personalizării lor în funcție de nevoile angajaților.

„Deşi nu reprezintă principalul criteriu pe care îl au în vedere atunci când aleg să accepte un job nou, structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidaţi, mai cu seamă în ultimii ani, de când companiile au început să diversifice componenţa acestor pachete şi să acorde o atenţie sporită personalizării lor în funcţie de nevoile angajaţilor. Potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs şi Up România, în acest moment, 70% dintre cei care lucrează primesc beneficii extrasalariale, cele mai frecvente fiind tichetele de masă (85,4% dintre respondenţi au indicat acest răspuns), asigurările medicale (43,8%), bonusurile de performanţă (36,3%), abonamentele medicale (27,4%) sau tichetele cadou (23,8%)”, relevă datele sondajului.

Pentru anul acesta, 44% dintre angajatori au alocat, în acest scop, un buget lunar cuprins între 400 şi 800 de lei pentru fiecare angajat, 20% sub 400 de lei, 15% între 800 şi 1.200 de lei şi 13% peste 1.200 de lei.

Citește și: Vești extraordinare! Luna lui „Cuptor” vine cu mai mulți bani pentru români! Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor

„Ierarhia celor mai des oferite beneficii este aproape identic oglindită în ierarhia celor mai apreciate beneficii. Astfel, angajaţii spun că favoritele lor sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanţă, tichetele de vacanţă şi zilele suplimentare libere. Deşi nu se află pe locuri fruntaşe, în continuare rămân apreciate decontarea transportului, masa de prânz oferită de companie sau abonamentele la sală”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Rezultatele sondajului arată, însă, că, în ciuda faptului că beneficiile extrasalariale pe care le primesc sunt importante, 48% dintre angajaţi nu au cerut niciodată managerului direct sau de HR beneficii adaptate nevoilor pe care le au. 38% au făcut acest lucru rar şi doar 15% au această iniţiativă frecvent.

Întrebaţi însă cum cred că vor arăta beneficiile viitorului, 38,4% spun că vor fi flexibile, 28% cred că vor fi alese de angajat, 21,2% spun că vor rămâne la fel, în timp ce 10% preconizează că se vor transfera exclusiv în experienţe digitale.

„Vedem cum trendurile ne duc către un univers al flexibilităţii chiar şi atunci când vorbim de beneficii extrasalariale. Rezultatele studiului ne arată că 93% dintre angajaţi vor să aibă libertate totală în alocarea bugetului de beneficii, în funcţie de ce li se potriveşte. Iar oamenii de HR sunt pe aceeaşi lungime de undă cu angajaţii, 72% iau în considerare implementarea unei platforme care să ofere flexibilitate şi personalizarea pachetului de beneficii. Beneficiile viitorului vor fi flexibile şi alese de către angajat, susţin, în egală măsură, atât angajaţii, cât şi angajatorii. Intrăm într-o nouă eră a beneficiilor, în care angajatul este actorul principal, pe această scenă de redefinire a muncii”, punctează Loredana Vătăvoiu, Marketing Director în cadrul Up România, unul dintre cei mai importanţi emitenţi de tichete valorice de pe piaţa locală.

Citește și: STUDIU Ce așteptări are Generația Z a României de la viitor. 50% dintre tineri își doresc să părăsească Europa

Dincolo de acest aspect, dacă ar fi să realizeze un top al beneficiilor pe care ar dori să le primească în următoarele 12 luni, pe primul loc în preferinţele angajaţilor s-ar situa accesul la o platformă de beneficii flexibile. Urmează cardurile de masă, cardurile de vacanţă, cele culturale şi cardurile cadou. Pentru angajatori, pe de altă parte, este încă incert ce schimbări vor avea loc, din acest punct de vedere, pentru anul următor.

Deocamdată, 10% ştiu că vor introduce carduri de vacanţă, 8,1% accesul la o platformă de beneficii flexibile, iar 4% carduri de masă.

Sondajul a fost realizat în perioada martie – aprilie 2023, pe un eşantion de 4.597 de angajaţi şi 450 de angajatori.

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe lună şi 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Up MultiBeneficii este o soluţie dezvoltată de Up România pentru companii care oferă o gestionare eficientă a beneficiilor extrasalariale puse la dispoziţia angajaţilor. Platforma Up MultiBeneficii prezintă un pachet atractiv de beneficii şi oferte speciale ce pot fi alese chiar de către angajat în funcţie de nevoile sale, generând un avantaj competitiv pe piaţă pentru angajator, iar pentru angajat, autonomie şi flexibilitate.

Citește și: Nicolae Ciucă dă asigurări! Premierul spune că fondurile pentru serviciile medicale, educație și salarii nu vor fi afectate. „Am avut de gestionat un an foarte greu”