- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
DailyPremium

Idealistul Horia Roman Patapievici din nou la 30 de ani! Suculenta istorie a comunismului pusă la punct de unul dintre puținii intelectuali autentici „M-am retras complet scârbit”

21 May, 23:33 • Constantin Cristina
Horia Roman Patapievici a fost prezent la podcastul lui Mihai Morar, intitulat „Fain & Simplu”, acolo unde a vorbit despre adevăratul motiv pentru care a părăsit viața publică, după ce a făcut cel mai mare serviciu pentru țara noastră.
Idealistul Horia Roman Patapievici din nou la 30 de ani! Suculenta istorie a comunismului pusă la punct de unul dintre puținii intelectuali autentici „M-am retras complet scârbit”

Într-un material realizat de Mihai Morar, omul ideilor, Horia Roman Patapievici vorbește despre ce l-a gonit din viața publică de 11 ani, dar și despre traiul pe care l-a dus pe timpul lui Iliescu.

Moderatorul, Mihai Morar ne dă ocazia să facem cunoștință cu unul dintre puținii intelectuali autentici, care ne împărtășește într-un mod aparte și simplificat, experiența sa de viață – trecut VS prezent, dar ne face și să vedem lumea cu alți ochi după acest material.

Horia Roman Patapievici & Mihai Morar - Podcast „Fain&Simplu”
Horia Roman Patapievici & Mihai Morar – Podcast „Fain&Simplu”

Citește și: Dan Șucu, liderul Mobexpert îi „obligă” pe angajații lui să nu fumeze la birou! Motivul pentru care le oferă tuturor 3 zile libere în plus dacă nu-și aprind nicio țigară cât sunt la muncă

După ce a lucrat timp de mulți ani cu trei președinți și a suportat cu greu atacul mediatic, s-a retras din viața publică în lumea ideilor și a artei, pe care o promovează prin intermediul casei de licitații Artmark, pe care o conduce.

Idealistul Horia Roman Patapievici din nou la 30 de ani

Evadarea din viața publică a lui H.R. Patapievici spune multe despre țara în care trăim. Pentru că avea o gândire democratică românească nu se putea simți în largul său pe vremea comunismului. Omul ideilor este de părere că am ieșit din comunism în „termeni de mizerie”, iar tot ce este românesc tinde să vadă ca pe o catastrofă națională sau înfrângere.

„Noi am fost călcați în picioare, chiar și când credeam că-i driblăm pe tipii ăștia. Și cu asta ne ocupam destul de bine, așa cum știam să reparăm orice și să transformăm bicicleta în mitralieră sau invers, mitraliera în bicicletă. Îi driblam extraordinar și fentam, dar de fapt, ne tăiam continuu craca de sub picioare. Noi am ieșit foarte umiliți”, a declarat Horia Roman Patapievici.

Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Intelectualul aduce aminte de Ionel Vianu, psihiatru, care spune că poporul român a ieșit cu nevroze profunde din comunism, deși Patapievici credea că vom fi excepționali, nici nu încăpea discuția de înfrângere. Abia după anii ’90 el a devenit o persoană publică, însă cariera sa nu a durat foarte mult timp și a ales să se retragă după 11 ani.

Aveam 35 de ani, exact la jumătatea drumului, nu m-am retras înfrânt, dar m-am retras complet scârbit. Aveam nevoie de igienă!”

Cireașa de pe tort a fost cazul din 2008, momentul în care toate televiziunile de știri au sărit pe dânsul, pentru că Horia Roman se lupta pentru idei.

Totodată, Patapievici detaliază care a fost cel mai mare serviciu făcut țării. Aceea fiind prima încercare reușită, fructificată de a pune în contact piața culturală românească atât pentru scriitori, cât și pentru artiști cu piețele străine de referință pentru noi. Astfel, marii artiști, precum Dan Lungu, au putut avea o carieră de succes pe ambele zone.

Fostul președinte al Institutului Cultural Român, care a devenit un fel de ambasadă culturală a României în străinătate era aspru criticat pentru binele pe care încerca să îl facă poporului. Botezându-și propria carte „Anii urii”, pentru câte a încasat în acea perioadă.

„Diferența dintre modul în care este tratată catastrofa de acum și cum era tratat succesul de atunci e extraordinar de frapant. Asta mi se pare teribil, atunci când am făcut cel mai mare bine, am fost cel mai înjurat. Acum privesc lucrurile cu mare detașare, dar atunci presiunea psihologică a fost teribilă”.

Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Patapievici mărturisește că pe vremea aceea lumea îl ataca pentru simplul fapt că nu era român, aceștia crezând că dacă nu este român, distruge cultura română prin Institutul Cultural Român. O persoană chiar spunându-i „Dar dacă sunteți jidan de ce nu plecați din țară?”.

Un alt motiv pentru care românii nu au fost geniali după revoluție a fost Ion Iliescu, a notat intelectualul.

„Pe Ion Iliescu l-am detestat pentru că ne-a întârziat. Unul pentru motivele pentru care nu am fost geniali după revoluție a fost și Ion Iliescu, dar acum îmi dau seama că el era expresia faptului că noi nu eram geniali, nu era cauza, nu el ne-a împiedicat, noi ne-am împiedicat”.

El adaugă că nu au iubit niciun conducător, însă l-a sprijinit până în pânzele albe pe Emil Constantinescu, deoarece i-a fost oferit, ulterior ajungând să-l sprijine chiar pe Traian Băsescu, neștiind că el a fost om al securității, lucru pe care l-a dezamăgit profund la aflarea acestei vești.

Sfatul de aur pe care îl subliniază idealistul este că nu trebuie să iubim niciun conducător, fără entuziasm, fără pasiuni în legătură cu politica.

În prezent, Horia Roman Patapievici conduce casa de licitații Artmark și lucrează la mai multe cărți, dintre care una este deja terminată care va apărea în toamnă, cu titlul „Noua Ideocrație”. Această carte nu a fost suficientă pentru a explica conceptul de ideologie pe deplin, așadar se va continua și în partea a doua.

Artmark este o instituție privată pur românească cu capital românesc care și-a făcut un nume pe piața românească și care acum se duce cu bunele ei practici pe piața bulgărească și pe piața din Croația. Totodată, pe acest canal se poate promova, de asemenea arta românească.

„Contemporanul vede contemporanul! Deci vom putea să ducem artiști contemporani români care să fie valorizați pe piețele de acolo”.

Alte articole: Jean Valvis, despre succesul Aqua Carpatica! De ce nu va vinde niciodată integral!? „Am dat cuvântul meu de onoare copiilor mei că voi preda șefia afacerii, poziția de CEO”

Urmărește Daily Business pe Google News