Performanță unică reușită de un biolog pasionat de lumea animală. A reușit să fotografieze o antilopă Upemba lechwe – specie pe cale de dispariție, din care se presupune că ar mai exista doar câteva zeci de exemplare în toată lumea.
Fotografia a fost realizată în Republica Democratică Congo. Manuel Weber, biolog în Parcul Național Upemba, se afla în elicopter, într-o misiune de supraveghere aeriană în depresiunea Kamalondo din sudul țării.
Citește și Ce este regula celor 7 zile. Secretul ce te poate ajuta să rămâi cu mai mulţi bani în portofel
La un moment dat, Weber a observat o turmă de zece antilope care au fugit rapid la apariția elicopterului. Un singur exemplar a rămas pe loc timp de câteva secunde, astfel că biologul a reușit să facă o fotografie istorică: prima fotografie cunoscută cu o antilopă Upemba lechwe în habitatul său natural de când a fost recunoscută ca subspecie, în 2005, notează cotidianul britanic The Guardian, potrivit antena3.
Norocosul biolog este totodată fericit pentru reușita lui unică și mulțumit că aceasta ar putea ajuta la salvarea ultimelor exemplare ale speciei.
”A fost incredibil. Abia am dormit cu o seară înainte, de teamă că nu vom găsi niciun exemplar. Simțeam o mare presiune. Dacă nu le găseam, poate că am fi fost martorii dispariției unei specii. Iar dacă nu reușeam să fac acea fotografie, nu am fi avut cum să atragem atenția lumii”, a mărturisit Manuel Weber.
Biologul trage un semnal de alarmă pentru protejarea speciei rare de antilopă. Potrivit lui, Upemba lechwe este unul dintre cele mai rare mamifere mari ale planetei, care riscă să dispară definitiv dacă nu se iau măsuri urgente, în special contra braconajului.
În anii ’70, existau circa 22.000 de exemplare, iar în anii ’90 carnea de antilopă din această specie era transportată săptămânal către orașul Bukama.
”Nu sunt împotriva vânătorii pentru hrană în comunitățile locale, dar acest lucru este posibil doar atunci când avem populații viabile. Întrebarea e: cum ajungem din nou acolo?”, spune biologul.