- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

BNR lansează o nouă monedă de argint! Banul are tema Timișoara 2023. Care este valoarea ei?

07 Apr, 16:49 • Constantin Cristina
Banca Națională a României (BNR) urmează să lanseze o nouă monedă din argint cu tema Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Iată care este valoarea banului.
BNR lansează o nouă monedă de argint! Banul are tema Timișoara 2023. Care este valoarea ei?

Banca Națională a României (BNR) lansează luni, 10 aprilie, o nouă monedă din argint cu tema Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Pe aversul banului este gravat turlele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe și Palatul Culturii din Timișoara, stema României, inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI” și anul eliberării „2023”, a scris ziare.com.

Vezi și: Timișoara a devenit oficial Capitală Europeană a Culturii. În 2023, orașul ocupă acest loc alături de alte două localități din Grecia și Ungaria

Reversul monedei este compus din clădiri din Piața Unirii din Timișoara, Domul Romano-Catolic, stema orașului și inscripțiile „TIMISOARA” şi „CAPITALA EUROPEANA A CULTURII”.

BNR lansează o nouă monedă de argint

Monedele de argint vor fi incorporate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limba română, engleză și franceză. Documentele oficiale care atestă veridicitatea monedelor includ semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Banul va fi disponibil în 5.000 de exemplare, iar prețul de vânzare va ajunge la 460 de lei, fără TVA. Monedele din argint cu tema Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii au putere circulatorie pe teritoriul României.

BNR, moneda
BNR, moneda

Timișoara a devenit Capitală Europeană a Culturii în 2023, iar primarul nu a ezitat și a inițiat un eveniment de toate zilele, în care a investit peste 50.000 de euro. Banii au fost investiți prin Centrul de Proiecte Timișoara, încredințați direct unei firme din Drobeta Turnu Severin, al cărei domeniu de activitate este publicitatea.

Ioan Holender nu a lipsit de la inaugurare. Fostul director al Operei din Viena a ales să părăsească ceremonia de deschidere, în momentul în care a început recitalul unui pianist invitat la eveniment. Plângerile au existat și pentru prestația solistei Taraf de Caliu, subiect care nu a scăpat de ochii populației.

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăţia şi diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil şi se promovează dezvoltarea oraşelor prin cultură. Mai mult, se pare că titlul oferit acum Timișoarei are un impact social şi economic pozitiv pe termen lung atât pentru oraşe, cât şi pentru regiunile învecinate, iar acest lucru se va vedea în România în următoarele luni.

Alte articole: Devenită capitală europeană, Timișoara s-a autodepășit! Primarul Fritz nu s-a zgârcit și a cheltuit 50.000 de euro pentru mâncarea invitaților