- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Timișoara a devenit oficial Capitală Europeană a Culturii. În 2023, orașul ocupă acest loc alături de alte două localități din Grecia și Ungaria

06 Jan, 22:20 • Bumbeneci Diana
Comisia Europeană a desemnat 3 noi capitale ale culturii! Printre acestea se află și Timișoara.
Timișoara a devenit oficial Capitală Europeană a Culturii. În 2023, orașul ocupă acest loc alături de alte două localități din Grecia și Ungaria

Vești bune pentru românii iubitori de cultură! Oraşul Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Timișoara este acum capitală alături de oraşele Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), conform unui comunicat al Comisiei Europene, transmite Agerpres.

Timișoara a devenit Capitală Culturală Europeană

Conform datelor oficiale, aceste trei oraşe se alătură celor peste 60 de oraşe care au primit acest titlu în anii precedenţi, atât din întreaga UE, cât şi din afara spațiului european. În acest context, pe timpul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor marca deţinerea acestui titlu prin numeroase evenimente, expoziţii şi spectacole de interes major.

Ai mai putea citi și: Rezultate finale Recensământ. Populația rezidentă a României, 19,05 milioane persoane

Timișoara
Timișoara

Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas va participa la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena. La mult așteptatul eveniment se va citi o declaraţie scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel. Conform comunicatului, evenimentul va constitui, de asemenea, o ocazie de a sărbători capitalele culturii din 2022, oraşele Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia).

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăţia şi diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil şi se promovează dezvoltarea oraşelor prin cultură. Mai mult, se pare că titlul oferit acum Timișoarei are un impact social şi economic pozitiv pe termen lung atât pentru oraşe, cât şi pentru regiunile învecinate, iar acest lucru se va vedea în România în următoarele luni.

Pentru a putea fi selectate pentru acest prestigios titlu, localitățile dintr-o țară trebuie să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor şi a comunităţilor lor. De data aceasta, se pare că Timișoara și-a câștigat titlul.

Ai mai putea citi: Aproape 4 milioane de români au trecut granițele țării, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult