- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Carnea de porc se va scumpi masiv! Prețuri mult mai mari față de Crăciunul trecut!

20 Nov, 23:29 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă, însă inflația continuă să crească prețurile la produsele tradiționale, în special la carnea de porc. Fermierii întâmpină dificultăți economice, iar prețurile cărnii de porc se preconizează a crește în perioada sărbătorilor, atingând valori de până la 36 de lei pe kilogram.
Carnea de porc se va scumpi masiv! Prețuri mult mai mari față de Crăciunul trecut!

Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, românii se confruntă cu temeri legate de creșterea prețurilor la produsele tradiționale, în special la carnea de porc, un element esențial pe mesele de Crăciun, potrivit bugetul.ro.

Într-o perioadă în care România se află la vârful clasamentului european al inflației pentru a opta lună consecutiv, prețurile la carnea de porc urmează să crească. Fermierii români se pregătesc intens pentru sezonul sărbătorilor, însă aceștia se confruntă cu dificultăți economice majore,  nereușind să obțină profit din creșterea porcilor din cauza costurilor ridicate cu hrana și îngrijirea acestora.

Te-ar mai putea interesa și: Top 7 întrebări pentru carnetul de conducere. Românii pică pe loc din cauza lor!

foto: carne de porc

Carnea de porc se va scumpi masiv! Prețuri mult mai mari față de Crăciunul trecut!

În piețele din Galați, de exemplu, prețurile cărnii de porc variază între 10 lei și 36 lei pe kilogram, iar comercianții anticipează creșteri în apropierea Crăciunului. Pulpa de porc fără os se vinde actualmente cu 27-28 lei pe kilogram, iar cotletul dezosat se află la prețuri de 28-29 lei pe kilogram.

Produsele de carne mai scumpe, precum ceafa sau mușchiulețul de porc, pot ajunge până la 35-36 lei pe kilogram. În plus, alte tipuri de carne, cum ar fi ficatul de porc, sunt mai accesibile, având prețuri de aproximativ 10 lei pe kilogram. Fermierii, care se confruntă cu cheltuieli mari pentru hrana porcilor, se văd nevoiți să vândă animalele la prețuri reduse pentru a-și acoperi cheltuielile, chiar dacă acest lucru nu le aduce profit.

„Dacă am calcula cât investim în creșterea porcilor, nu ne scoatem cheltuiala. Continuăm să facem asta pentru că noi ne ocupăm în paralel și cu vânzarea de cereale și cumva ne este mai ușor. Cu cerealele care ne rămân după fiecare cursă de transport reușim să îi creștem”, a declarat Nicoleta Federenco, fermier din localitatea Pechea, județul Galați.

De exemplu, un fermier din județul Galați menționează că prețul de 17 lei pe kilogram în viu este insuficient pentru a acoperi cheltuielile de întreținere, în special atunci când costurile pentru cereale, necesare creșterii porcului, sunt ridicate. În cazul în care porcii nu provin din gospodăria proprie, cheltuielile suplimentare pentru achiziționarea purceilor pot ajunge până la 800 de lei pe animal.

„Ca să fie și profitabil, ar trebui să dăm porcii cam cu 20 de lei pe kilogram în viu. O tonă de cereale costă 1.300 de lei, iar un porc ca să ajungă la 100 de kilograme în decurs cam de 10 luni-un an, mănâncă mult mai mult de o tonă. Nu mai punem cu ce completăm aceste cereale, adică floarea-soarelui, mazăre și altele”, a completat Nicoleta Federenco.

Prețurile porcilor din ferme au crescut semnificativ în ultimii ani, cu o dublare a acestora în 2023 față de 2022, ceea ce face ca prețurile finale ale cărnii de porc să fie mult mai mari decât în anii anteriori.

Anul trecut, în ajunul sărbătorilor de iarnă, prețul unui porc vândut de combinate a crescut cu 250 de lei. Practic o dublare față de prețul mediu din 2023.

Te-ar mai putea interesa și: Scandalul din spatele programului „Masă sănătoasă”. Carne alterată și condiții mizere în locul unde copiii își primesc mâncarea!

Urmărește Daily Business pe Google News