- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Case demolate și cimitir vandalizat la Lacul Morii. Cum trebuia să arate locul de agrement cel mai cunoscut din București

24 Jan, 17:15 • Polojan Tudor
Lacul Morii are o istorie încărcată care este cunoscută de foarte puțini dintre cei care locuiesc, vizitează sau tranzitează prin acel loc. Este cunoscut pentru peisajul urban rar întâlnit sau pentru pista de alergare care servește celor care duc un stil de viață sănătos, dar nu numai.
Case demolate și cimitir vandalizat la Lacul Morii. Cum trebuia să arate locul de agrement cel mai cunoscut din București

Nicolae Ceaușescu avea planuri mărețe pentru ceea ce noi numim astăzi Lacul Morii. La ordinul acestuia, în 1985, a început construcția zonei de agrement. Acest lucru, însă, nu a fost atât de ușor pentru cei care locuiau în zonă și nici pentru cei care își dormeau somnul de veci în cimitirul din apropiere, scrie fanatik.ro.

Peste 400 de case au fost demolate în momentul începerii construcțiilor, această acțiune având ca scop împiedicarea râului Dâmbovița, cel care traversează capitala, de a se revărsa în Lacul Morii. Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, construită în 1564, a fost și ea țintă în procesul de ”înfrumusețare” a orașului.

Mai citește și: Sistemul privat de pensii a depășit pragul de 100 de miliarde de lei. Este un nou maxim istoric

Activități la Lacul Morii/ sursa foto: greencommunity.ro
Activități la Lacul Morii/ sursa foto: greencommunity.ro

Sicriele din Crângași au fost mutate pentru a face loc lacului

De furia buldozerelor nu au scăpat nici morții din cimitirul local Crângași. Urmașii celor care își dormeau somnul etern în cimitir au fost nevoiți să mute sicriele celor dragi în Giulești Sârbi, gropile acestora fiind săpate de către deținuții din închisori de la acea vreme. Peste fostele locuri de odihnă s-au turnat plăci de beton.

Visul dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale, Elena, era de a transforma locul într-un loc de agrement cu bărcuțe, promenade dar și cu o insulă situată în centrul lacului. Aceasta avea ca scop găzduirea de concerte, evenimente și serate.

Astăzi, Lacul Morii este doar o zonă de recreere pentru bucureștenii care vin să alerge pe pistă ori să privească apusul de pe una dintre băncuțele amplasate pe mal. Se poate, de asemenea, pescui.
Administrația Sectorului 6 a tot promis ba o modernizare, ba o reamenajare… Până vom ajunge și în acele zile, însă, Mala Stavrescu Bedivan în calitate de biolog, trage un semnal de alarmă asupra calității apei și a poluării.

”Poluarea dintr-un ecosistem se poate acumula în țesuturile animalelor. Deversările de deșeuri din împrejurimile Bucureștiului în Râul Dâmbovița, care se varsă în Lacul Morii, în partea sa vestică, pot influența direct calitatea apei. Nu e cel mai indicat să bei apa sau să înoți în ea.”, a declarat biologul.

Fauna Lacului Morii este una bogată în rațe sălbatice, păsări de diferite feluri dar și pești. În sezonul migrării, se pot vedea păsări rare care poposesc pe lac pentru a se odihni.

Te-ar mai putea interesa și: Gradele cresc, prețul gazului scade. De unde va importa Europa dacă vremea se va înrăutăți

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult