- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cercetătorii americani au creat plante rezistente la inundaţii. Noile descoperiri ar putea fi folosite pentru orez și roșii

14 Mar, 11:34 • Andrei Alina
Folosind tehnici de inginerie genetică, cercetătorii de la Baylor College of Medicine, Texas, SUA, au reușit să dezvolte plante care rezistă la inundaţii. Prin eliminarea genelor responsabile de transportul calciului în plante, echipele de cercetare au observat o toleranţă sporită la stresul de oxigen scăzut şi la inundaţii. Deocamdată studiile iniţiale s-au concentrat pe o buruiană simplă numită Arabidopsis, iar cercetătorii urmăresc extinderea acestor descoperiri la culturile agricole vitale, precum orezul şi roşiile, potrivit Mediafax.
Cercetătorii americani au creat plante rezistente la inundaţii. Noile descoperiri ar putea fi folosite pentru orez și roșii

Cercetătorii americani au utilizat tehnici de inginerie genetică pentru a dezvolta plante tolerante la inundaţii, scrie Phys.org citat de Mediafax. Dr. Kendal D. Hirschi şi echipa sa de la Baylor College of Medicine, Texas, SUA, au pornit în această iniţiativă în urma unei descoperiri întâmplătoare în experimentele lor de laborator.

Citește și: Cât costă primele roşii româneşti apărute pe piaţă în 2024. Soiul „inimă de bou”, cel mai apreciat

Investigaţiile oamenilor de ştiinţă s-au concentrat pe plante cu modificări genetice care afectează gena CAX1, responsabilă pentru transportul de calciu în plante. Astfel au observat că plantele lipsite de gena CAX au prezentat o toleranţă îmbunătăţită la stresul de oxigen scăzut şi la inundaţii. Analizele ulterioare au relevat că absenţa transportatorilor de calciu a dus la scăderea nivelurilor de calciu în frunze, ceea ce a condus la o rezistenţă sporită la privarea de oxigen în timpul inundaţiilor.

În plus, plantele modificate au prezentat modele alterate de exprimare a genelor şi căi de semnalizare, facilitând toleranţa la anoxie. De asemenea, au fost observate și alte modificări în ţesutul frunzelor, cum ar fi zincul şi potasiul. Aceste constatări i-au determinat pe cercetători să formuleze ipoteza că nivelurile reduse de calciu endogen conferă toleranţă la anoxie în plante.

Citește și: Cu ce e recomandat să stropești roșiile dacă vrei să le crești în propria gospodărie. Sfaturi importante de la grădinari

Deocamdată studiile s-au concentrat pe Arabidopsis, o buruiană simplă, dar cercetătorii îşi propun să-şi extindă descoperirile la plantele de cultură, precum orezul şi roşiile. Prin eliminarea genei ţintă, ei speră să îmbunătăţească rezistenţa la inundaţii a culturilor agricole vitale, reducând potenţialul de penurie alimentară în regiunile predispuse la inundaţii.