- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Controlorii STB pot aplica amenzi pot aplica amenzi pentru mai multe contravenții, nu doar pentru lipsa titlului de călătorie

15 Jan, 15:42 • Russo George
Nu mulți dintre locuitorii Capitalei, și nu numai, care circulă cu mijloacele de transport în comun știu că există mai multe contravenții pentru care pot fi amendați de controlorii STB.
Controlorii STB pot aplica amenzi pot aplica amenzi pentru mai multe contravenții, nu doar pentru lipsa titlului de călătorie

Potrivit datelor oferite de stbsa.ro, călătorii STB pot fi amendați din mai multe motive, precum ocuparea unui scaun cu bagaje fără să plătească o călătorie în plus. Totodată, cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz pot primi o amendă.

În 2024, în funcție de gravitatea situației, constituie contravenție în domeniul Serviciului public de transport local de călători în regiunea București-Ilfov următoarele fapte:

Dacă cetățenii călătoresc fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă, vor primi o amendă între 300-500 lei.

Amenda pentru împiedicarea în orice mod a personalului cu competențe, desemnat de către operatorul de transport/transportatorul autorizat, să-și exercite atribuțiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în stații ori la capetele de linii, este între 100-150 lei.

Citește și: Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care nu și-au primit pensia pe card. Când începe distribuirea mandatelor poștale

Solicitarea deschiderii ușilor vehiculelor de transport public de persoane, între stații sau la semafoare, angajarea de discuții cu conducӑtorul vehiculului de transport în comun în timpul mersului sau o​​​​​​cuparea locurilor de pe scaune și/sau platforma vehiculului cu mărfuri sau bagaje fără validarea, în plus, a unui titlu de călătorie la tariful în vigoare la data efectuării călătoriei, pentru fiecare loc ocupat cu mărfurile sau bagajele respective, reprezintă contravenții. Cei care fac aceste lucruri riscă o amendă cuprinsă între 100-500 lei, se mai arată pe site-ul STB.

Cea mai mare amendă STB în 2024 poată fi dată persoanelor care transportă materiale și care ar putea produce neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie, transportarea animalelor vii. Amenda este cuprinsă între 500-1.000 de lei.

Amenda se poate plăti în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

Cei care călătoresc fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică pot plăti pe loc contravaloarea unui titlu de călătorie la tarif special, suprataxă, fără a se mai încheia proces verbal de contravenție.

Alte modalități de achitare a amenzilor STB

– pe ghiseul.ro,
– instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții,

– la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcționează, de cetățenia, domiciliul sau de reședința contravenientului ori de locul săvârșirii contravenției,
– la ghișeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Citește și: Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care așteaptă recalcularea pensiilor. Când vor primi a doua majorare a indemnizațiilor din 2024