- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

De ce se închid magazinele duminica. Lucrurile s-au schimbat de la apariţia magazinelor de cartier non-stop

11 Jun, 08:13 • Russo George
Unul dintre lucrurile cu care străinii trebuie să se obişnuiască atunci când merg în Germania, fie că este vorba despre o vacanţă, fie că se stabilesc acolo sau merg la muncă pentru o perioadă mai lungă, este programul foarte strict pe care îl au magazinele, mai ales sâmbăta şi duminica.
De ce se închid magazinele duminica. Lucrurile s-au schimbat de la apariţia magazinelor de cartier non-stop

Germania este recunoscută ca având una dintre cele mai dure legislații din Europa referitoare la orarul magazinelor. Nu numai că acestea sunt închise duminica, dar și în timpul săptămânii se închid mai repede decât în alte țări.

Germania este recunoscută ca având una dintre cele mai dure legislații din Europa referitoare la orarul magazinelor. Nu numai că acestea sunt închise duminica, dar și în timpul săptămânii se închid mai repede decât în alte țări.

Prima lege legată de orarul magazinelor a fost adoptată în 1900. În 1919 era deja ilegal ca magazinele să fie deschise duminica. În timpul săptămânii, orarul era între șapte dimineața și șapte seara.

Motivele pentru care a fost adoptată această lege nu au fost legate numai de religie, ziua a șaptea fiind cea de odihnă și de rugăciune, ci și de faptul că muncitorii începuseră să aibă drepturi. Astfel, se garanta faptul că duminica era o zi în care nu se muncea deloc.

O lungă perioadă de timp magazinele funcționau după o lege din 1956, potrivit publicaţiei Ziarulromanesc.de. Acestea puteau fi deschise doar până la șase și jumătate seara în timpul săptămânii și până la două după-amiaza sâmbăta.
Această lege, care a rămas în vigoare 40 de ani,  a interzisde asemenea ca magazinele să funcționeze duminica, fiind astfel cea mai restrictivă din Europa.

în 1996, Bundestag-ul a adoptat o lege prin care se permitea magazinelor să fie deschisepână la ora opt seara în timpul săptămânii și până la patru după-amiaza sâmbăta, dar numai în luna dinaintea Crăciunului. Șapte ani mai târziu, s-a permis ca în zelele de sâmbătă orarul să fie până la opt seara.

Marea schimbare a fost făcută în 2006 când guvernul federal nu mai avea voie să decidă asupra acestei chestiuni, legislația în domeniucăzând pe umerii landurilor. Imediat, Berlinul a adoptat o lege care a permis mai multă libertate clienților, exemplu urmat rapid de alte landuri.

Citeşte şi: Cel mai bogat stat din lume este cât o treime din Bucureşti. Cum a reuşit să depăşească Elveţia, SUA şi EAU

Cu toate acestea, și acum magazinele continuă să fie închise duminica. Există totuși câteva derogări. Odată la câteva luni se permite magazinelor să aibă un orar special duminica, mai ales dacă în timpul săptămânii a existat vreo sărbătoare legală.

Încet, încet, lucrurile încep oricum să se modifice, pentru că în ultimii ani au apărut magazinele mici de cartier cunoscute ca Spätkaufstellen’ or ‘Spätis caresunt deschise duminica sau până târziu în noapte în timpul săptămânii.

Cu toate că, în urma modificării lente a legislației, multe supermarketuri având orarul de funcționare până la 11 sau 12 noaptea, nemții nu par să se înghesuie să facă cumpărături târziu în noapte. Deși li se permite magazinelor să aibă deschis sâmbăta până la miezul nopții, multe dintre acestea se închid la trei după-amiaza.

Într-un studiu făcut public de Spiegel Online în iunie, 61% dintre cei chestionați au fost de părere că proprietariimagazinelor ar trebui să decidă dacă deschid duminica sau nu. Conform aceleași surse, reprezentanții unor lanțuri de magazine sunt mulțumiți cu actuala legislație. Au spus cănu vor avea vânzări mai mari dacă deschid și duminica.

Se pare că în viitorul apropiat magazinele din Germania nu vor fi deschise și duminica, așa că puteți să vă consideraținorocoși dacă trăiți într-un oraș mareși aveți șansa să găsiți un magazin deschis în zilele de odihnă.

Chiar dacă nu au prea multe produse, puteți găsi ce vă trebuieîn benzinării sau în micile magazine din gări, indiferent dacă e zi lucrătoare sau nu.

Citeşte şi: Cât a plătit un client pentru două cafele și două felii de tort. Nota de plată care a generat un val de reacții ”E incredibil!”