- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pateul de porc conține de fapt cel mult 47% porc. Câți aditivi are și care sunt mărcile cele mai periculoase din magazine

22 Oct, 14:00 • Gabriela Andreescu
Unul dintre preferatele românilor, pateul de ficat se găsește în game variate în magazine. Însă studiile efectuate de către Protecția Consumatorilor, pe baza etichetelor afișate de producători, dezvăluie însă faptul că pateul de ficat cumărat de români conține foarte puțin ficat de porc și foarte multe E-uri.
Pateul de porc conține de fapt cel mult 47% porc. Câți aditivi are și care sunt mărcile cele mai periculoase din magazine

Majoritatea mărcilor cunoscute sau mai puţin cunoscute oferite de vânzare în supermarketuri au un procent de 15-25% ficat de porc într-o conservă de pate de ficat.

Protecția Consumatorilor a efectuat un studiu pe baza a 40 de produse care se regăsesc în diverse magazine alimentare și supermarketuri frecventate de majoritatea românilor, ca Lidl, Carrefour, Auchan, Selgros, Auchan România, informează Playtech.

Specialiștii InfoCons au investigat 40 de produse de acest tip și au constatat că 77,5% conțin în principal slănină. 72,5% au E-uri, 96,55% au nitrit de sodiu, iar 45% conțin apa ca ingredient principal.

Un alt lucru extrem de îngrijorător este faptul că printre pateurile de porc verificate de aceștia, unele conțin alt tip de carne. Astfel, din punct de vedere al ingredientului principal:

  • 45% au în compoziție prim ingredient apa,
  • 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc,
  • 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină,
  • 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne”, este menționat într-un comunicat al InfoCons.

Mai mult de atât, din cele 40 de produse analizate, 15% au fost găsite cu proteină animală din porc, slănină și șorici, 37,5% doar cu șorici, 25% doar cu proteină animală de porc.

Pateul de porc din comerțul românesc conține cel mult 47% porc
Pateul de porc din comerțul românesc conține cel mult 47% porc

Și la capitolul aditivi alimentari, atât de nocivi pentru organism, situația se arată extrem de îngrijorătoare. Specialiștii au descoperit că:

  • 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250),
  • 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120),
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407),
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451)

Care sunt producătorii de pateu de ficat cu conținut ridicat de substanțe dăunătoare

Conform studiului InfoCons, 72,5%, dintre produse conține aditivi alimentari, numărul acestora variind între 1-6, în funcție de firma producătoare

Topul rușinii mărcilor de pateu cu cele mai multe E-uri este condus de „Bucegi pate de porc cu unt”, urmat de „Bucegi pate de porc”, ambele cu 6 E-uri. Acestea sunt urmate de „Atelier Mediaș pate de porc”, „Antefrig pate porc” și „Antefrig pate porc picant” cu 5 ingrediente periculoase. La polul opus, studiul InfoCons nu a gasit nici un conservant în produsele Scandia Sibiu și Ardealul Fainorșag.

Citește și: Se anunţă criză de carne de porc înainte de Sărbători din cauza pestei porcine. Daea: „Ne va costa acest virus”

Produsele marcă proprie ale hypermarketurilor se află la mijlocul topului. De exemplu, „Auchan pate cu porc” conține 2 E-uri, iar „Mega Image” și „Carrefour pate cu porc” doar un ingredient nociv.

”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr,” a declarat Sorin Mierlea-Președinte InfoCons

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult