- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Satul din România în care se trăieşte ca în Evul Mediu. Locuitorii nu au apă sau curent

03 Apr, 09:31 • Cornel Ghimeșan
Locuitorii din Balta Roşie, un sat din judeţul Botoşani, trăiesc ca acum sute de ani. Deşi formează o comunitate aşezată la doi paşi de civilizaţie, oamenii de aici nu ai nici curent electric, nici apă potabilă. Despre utilităţi nici nu poate fi vorba!
Satul din România în care se trăieşte ca în Evul Mediu. Locuitorii nu au apă sau curent

Satul din România în care se trăieşte ca în Evul Mediu. Oamenii din Balta Roşie nu au apă curentă și nici măcar energie electrică, iar situația este cu atât mai revoltătoare cu cât satul nu este în vârf de munte. Locuitorii cară apă în butoaie de la câțiva kilometri distanță, iar autoritățile dau din umeri atunci când li se cer soluții pentru îmbunătățirea situației sătenilor.

O femeie din sat a reuşit să facă rost de un generator pentru a putea conecta maşina de spălat şi astfel să spele hainele. Apă, însă, nu are la îndemână şi trebuie să aducă cu căruţa, în butoaie, de la aproximativ doi kilometri depărtare. De asemenea, unii localnici au panouri solare, însă nu de la autorităţi, ci datorită unui biciclist care a bătut ţara în lung şi-n lat pentru a le aduce copiilor din sat lumină în casă. „Dacă e Soare afară, avem şi curent. Dacă nu, nu avem curent”, a explicat o tânără, conform Antena 3.

Citeţte şi: Românii pot plăti facturile și în rate. ANRE anunță cum se va putea face asta. „E nevoie de acest proces birocratic prin care să ceară și, ulterior, furnizorul trebuie să-i confirme acest lucru”

Satul din România în care se trăieşte ca în Evul Mediu

Autorităţile locale susţin că reţeaua electrică e o problemă pe care nu o pot rezolva din cauza costurilor mari. „Zona Balta Roşie este o zonă extravilană. În momentul de faţă nu găsim nicio finanţare pe zona respectivă, atât timp cât este extravilană. Nu găsim nici pe intravilan pe extindere reţea electrică, dar pe extravilan. Este mult mai greu şi pentru noi, cu fonduri locale”, a explicat Dan Oleieru, primarul oraşului Flămânzi, de care ţine jumătate de sat. Curios, cealaltă jumătate ţine de comuna Copălău.

„Eu sunt pe partea stângă, aparținem de Copălău, de câțiva ani de când s-au pus legile astea. Mama are buletin pe Flămânzi. Stăm în aceeaşi casă cu buletine în două localităţi. Eu n-am apucat să-mi fac buletin, tot am avut treabă. Nu știu unde ar fi mai avantajos, unde ne-am obișnuit, dar facem după lege”, a spus un locuitor în partea de Copălău a satului Balta Roşie.

Citeşte şi: Barbu Drugă, boierul cu viața furată de comuniști! Povestea unuia dintre cei mai bogați români de la 1800 care a deținut Moara Craiova cu sute de angajați, un castel și Portul Cetate

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult