- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Sobele pe lemn vor fi interzise în curând! Ce soluții propune Guvernul

17 Sep, 10:51 • Bugiu ⁠Ana Maria
Sobele pe lemn ar putea fi interzise! Ce propune Guvernul.
Sobele pe lemn vor fi interzise în curând! Ce soluții propune Guvernul

În urma unui angajament luat față de Comisia Europeană, România va înlocui sobele tradiționale pe lemne cu soluții mai ecologice până în 2030. Mediul rural va fi cel mai afectat de această măsură, potrivit gandul.ro.

Ministerul Energiei din România a anunțat că va renunța treptat la sobele tradiționale pe lemne, în special în mediul rural, până în 2030, ca parte a angajamentelor față de Uniunea Europeană pentru reducerea emisiilor de carbon.

Planul guvernului include măsuri de decarbonizare a sistemelor de termoficare urbane și promovarea surselor de energie regenerabilă. În acest context, a fost lansat programul „Rabla pentru sobe”, care permite înlocuirea sobelor pe lemne cu soluții energetice mai eficiente, precum pompe de căldură și sisteme pe biomasă durabilă.

Te-ar mai putea interesa și: Sobele pe lemne, interzise în iarna 2024? Ministrul Mediului dă răspunsul așteptat de milioane de români

foto: sobă pe lemn

Sobele pe lemn vor fi interzise în curând! Ce soluții propune Guvernul

România își propune să crească ponderea surselor regenerabile de energie (SRE) în consumul final brut de energie la 38,3%, față de 36,2% prevăzut anterior în Planul Național Integrat Energie-Climă (PNIESC).

„Este prevăzută creșterea ponderii SRE în consumul final brut de energie la 38,3%, față de 36,2% în versiunea anterioară a Planului Național Integrat Energie-Climă (PNIESC)”, potrivit unui document obținut de profit.ro.

Raportul subliniază că pentru a atinge țintele stabilite de Comisia Europeană, este esențială implementarea proiectelor bazate pe sisteme de încălzire-răcire cu emisii reduse de carbon, precum pompele de căldură și biomasa durabilă.

„Implementarea proiectelor bazate pe sisteme de încălzire-răcire cu emisii reduse de carbon, cum ar fi pompele de căldură și biomasă durabilă, este esențială pentru atingerea țintelor stabilite de Comisia Europeană”, se arată în raport.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că în comunitățile unde accesul la rețeaua de gaze este dificil sau imposibil, încălzirea cu lemne rămâne o soluție logică și eficientă, având în vedere că aceste comunități folosesc lemnul de sute de ani.

„Sunt comunități care se încălzesc cu lemne de sute de ani. În zonele unde accesul la rețeaua de gaze este dificil sau imposibil, lemnul rămâne o opțiune logică și eficientă”, a precizat Ministerul Mediului, Mirceas Fechet.

Te-ar mai putea interesa și: România stinge focul din sobele pe lemne pentru combaterea sărăciei energetice! Guvernul a decis data la care se renunță la sobe