- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Topul celor mai sigure mașini din 2023, conform Euro Ncap. Dacia lipsește din clasament, în timp ce chinezii prind viteză

30 Jan, 13:42 • Bocioacă Bianca
Cele mai sigure mașini din 2023, potrivit Euro Ncap. Dintre mașinile testate, 14 au primit 5 stele, 3 au primit câte 4 stele, iar cele mai bune teste s-au dovedit a fi la Volkswagen ID.7 electric și modelul chinez Nio ET5.
Topul celor mai sigure mașini din 2023, conform Euro Ncap. Dacia lipsește din clasament, în timp ce chinezii prind viteză

Topul celor mai sigure mașini din 2023. Anul care abia a trecut a fost cel al autoturismelor electrice chinezești în Europa, care, deși au încă o cotă de piață nereprezentativă, s-au dovedit a fi mașini sigure. Aceste dovezi reies din raportul final referitor la 2023 întocmit de Euro Ncap, unde există mai multe vehicule chinezești alimentate cu baterii.

Față de 2022, organismul a fpcut 18 evaluări de siguranță, dintre care 17 sunt pentru modele de vehicule noi. Acestea au fost testate în conformitate cu revizuirile recente ale protocolului, care conțin numeroase cerințe noi legate de prevenirea coliziunilor, protecția împotriva accidentelor și siguranța după accident.

Citește și: Topul celor mai prost plătiţi preşedinţi din Europa. Cu 60.000 de euro anual, Iohannis se află la mijlocul clasamentului

În ceea ce privește evitarea coliziunilor, au fost incluse noi cazuri care includ motociclete. Mai mult, în actualizarea ratingului, EuroNcap a inclus și evaluarea măsurilor de combatere a scufundării vehiculelor, care a devenit esențială odată cu creșterea indundațiilor din cauza schimbărilor climatice globale.

Euro Ncap a actualizat apoi evaluările Adas pentru autoutilitarele comerciale, a lansat șase noi evaluări pentur conducerea asistată și a reproiectat și îmbunătățit aplicația Euro Rescue.

Citește și: Topul județelor cu cele mai multe joburi la început de 2024

Cele mai sigure mașini din 2023

Cele mai recente modele de mașini au avut rezultate bune în raport cu cele mai recente criterii: 14 mașini au primit 5 stele (82%) și trei mașini au primit 4 stele (18%). Niciuna nu a primit mai puțin de 4 stele. Cea mai bună performanță generală a anului a fost obținută de Volkswagen ID.7, care ocupă prima poziție, urmat îndeaproape de Nio ET5.

Aproape toate mașinile evaluate în 2023 au fost premiate pentru că au un sistem de monitorizare a șoferului. Monitarizarea șoferului este un pas important în procesul de conducere asistată. Majoritatea mașinilor testate de Euro Ncap au avur sisteme de monitorizare directă, capabile să detecteze distragerea atenției șoferului, în timp ce cele cu sisteme indirecte pot monitoriza doar oboseala acestuia.