Pentru a vedea ce se întâmplă dacă Bennu lovește Pământul, cercetătorii au făcut simulări pe computer, transmite agenția Reuters.
Simulările au demonstrat că asteroidul ar provoca distrugeri majore în zona de impact cu planeta noastră, la care s-ar adăuga între 100 și 400 de milioane de tone de praf în atmosferă. La ce ar duce asta? La perturbări serioase ale climei și ale chimiei aerului. Vor scădea temperaturile și precipitațiile, iar stratul de ozon s-ar putea reduce cu 32 la sută, lucru devastator pentru flora terestră!
În privința șanselor ca Bennu să lovească Pământul, acestea sunt de una la 2.700, adică 0,037 la sută. Prin urmare, NU sunt egale cu zero.
Momentul în care asteroidul ar putea lovi planeta noastră este estimat ca fiind septembrie 2182.
”În medie, asteroizii de dimensiuni medii se ciocnesc cu Pământul o dată la 100.000 – 200.000 de ani. Asta înseamnă că strămoșii noștri au trecut prin astfel de evenimente, care, cel mai probabil, au influențat evoluția umană și chiar structura genetică a speciei noastre”, a explicat cercetătorul Axel Timmerman, de la Universitatea Națională Pusan din Coreea de Sud.
Oamenii de știință au aflat destul de multe despre Bennu. Asteroidul este considerat mai mult un mix de materie stâncoasă decât un corp solid compact. Ar fi o rămășiță a unui corp ceresc mult mai mare, care s-a format în urmă cu peste patru miliarde de ani.
Acum doi ani, NASA a utilizat o navă spațială robotizată, pentru a modifica traiectoria unui alt asteroid – Dimorphos.