- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

ANAF a publicat „lista albă” pentru al doilea trimestru al anului 2023. Urmează lista neagră!

01 Aug, 11:15 • Dobran Viorel
Partenerii de guvernare spun că au căzut de acord pe măsuri care ar reduce cheltuielile statului cu 6 miliarde de lei, iar ANAF este principalul actor în această misiune.
ANAF a publicat lista albă pentru al doilea trimestru al anului 2023. Urmează lista neagră!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista contribuabililor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T2 2023, conform legislaţiei în vigoare, anunţă Ziarul Financiar.

În „lista albă” sunt incluse firmele care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T2 2023.

Această obligaţie, survine ca urmare a publicării în 2022 a Ordinului ANAF 1.923/2022 – Procedură din 1 noiembrie 2022 de publicare a listei contribuabililor care nu înregistrează obligaţii restante, publicată în Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.

Ordinul ANAF prin care se definesc oficial persoanele cu averi mari, publicat în Monitorul Oficial. Cât vor avea de plată bogaţii României

Obligaţiile fiscale pentru T2 2022 sunt aferente perioadei aprilie – iunie 2023.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei:

a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;

c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.

În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare.

Se schimbă totul pentru ANAF! 1 ianuarie 2024 aduce noutăți majore pentru români

Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.

ANAF pe urmele marilor averi

ANAF, chemat să acopere gaura de la buget

Partenerii de guvernare au căzut de acord asupra unui “plan extins” pentru reducerea cheltuielilor statului, a anunțat azi Marcel Ciolacu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Șeful guvernulului menționează eliminarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate, tăierea unor sporuri, comasări și desființări de instituții. Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5,8 – 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu veniturile suplimentare care ar veni la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fostul premier Nicolae Ciucă postează și el pe rețelele de socializare despre consensul din coaliție și anunță și reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat.

Măsurile vin în contextul în care liderii coalției au lansat discuții despre un pachet fiscal care are scopul de a acoperi o gaură suplimentară la buget, peste deficitul bugetar de 4,4% din PIB asumat prin legea bugetului. Oficial, deficitul suplimentar la buget a fost de 9 miliarde lei doar în primele cinci luni ale anului, adică diferența dintre programul de încasări al ANAF și încasările efective. Lideri politici din coaliție au vorbit însă de un deficit suplimentar de 20 de miliarde lei în prima jumătate a anului.

ANAF a pus ochii pe bogații României. Controlul marilor averi se intensifică

În Monitorul Oficial al României nr. 585/28.06.2023 a fost publicat Ordinul nr. 920/13.06.2023 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu privire la persoanele fizice cu averi mari, prin care sunt reglementate mai multe aspecte privind conformarea și controlul marilor averi, ceea ce se traduce într-o intensificare a eforturilor ANAF de a colecta, în totalitate și la timp, cât mai multe venituri către bugetul de stat.

ANAF își propune să creeze premisele necesare pentru conformare, corectitudine, transparență în declararea veniturilor, în totalitatea acestora și o necesară colaborare între contribuabilii cu averi mari și autorități. În legătură cu ceea ce ANAF intenționează să definească drept „averi mari” și având în vedere necesara evaluare a bunurilor mobiliare, imobiliare și activelor financiare deținute, cu atenție sporită și către companiile în care contribuabilii vizați sunt acționari – asistența de specialitate, atât fiscală, cât și juridică, se impune, tocmai pentru a evita situațiile de neconformare completă.