- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ordinul ANAF prin care se definesc oficial persoanele cu averi mari, publicat în Monitorul Oficial. Cât vor avea de plată bogaţii României

13 Jul, 23:07 • Russo George
Persoana fizică cu avere mare este cea rezidentă fiscal în România care deține o avere estimată la o valoare mai mare de 25 milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, se arată într-un ordin publicat în Monitorul Oficial.
Ordinul ANAF prin care se definesc oficial persoanele cu averi mari, publicat în Monitorul Oficial. Cât vor avea de plată bogaţii României

Estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de ANAF cu privire la o serie de elemente patrimoniale, cum ar fi bunurile imobile deținute, bunurile mobile deținute şi activele financiare deținute.

Înainte de a începe verificările acestora, Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice va aduna persoanele fizice respective într-un grup (o listă, mai exact), potrivit Hotnews.

Apoi va notifica persoanele respective că se află pe listă.

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul de 25 milioane euro, și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

ANAF face inventarul averilor mari

Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.

Asta pentru că va exista și un grup extins al persoanelor fizice cu averi mari care este constituit din Grupul persoanelor fizice cu averi mari și din persoanele fizice soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora.

ANAF dorește aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum și: “selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii”.

Citeşte şi: Guvernul Marcel Ciolacu a dat ordin: ANAF „vânează” vânzătorii de pe OLX

În scopul asigurării conformării fiscale, vor fi aplicate tratamente fiscale alternative pentru creșterea conformării fiscale – îndrumarea persoanelor cu averi mari pentru înțelegere și declarare, precum și transmiterea de notificări privind problemele de neconformare identificate. Totodată, ANAF va proceda la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare.

Aspectele majore ce trebuie reținute din proiectul de ordin al ANAF se referă la creșterea gradului de conformare la declararea marilor averi și, respectiv, plata impozitelor aferente și dezvoltarea, și în România, a unei „relații de parteneriat” între contribuabili și autoritatea fiscală, pentru a evita situațiile neplăcute și dificile în care, în urma controalelor, se constată nereguli la declarare și plată.

ANAF intenționează astfel să lucreze în sprijinul conformării fiscale voluntare a contribuabililor cu averi mari, prin toate măsurile întreprinse, inclusiv prin segmentarea contribuabililor pe bază de risc fiscal, acțiunile de control fiind precedate de acțiuni preliminare țintite, de îndrumare și notificare privind problemele de necomformare identificate.

La rândul lor, contribuabilii din această categorie trebuie să analizeze în profunzime legislația, să evalueze corect și complet averea totală, să-și declare veniturile și să se conformeze la plata impozitelor aferente, potrivit prevederilor Codului Fiscal, în general până pe 25 mai a fiecărui an pentru anul anterior. Sunt situații complexe, în care veniturile pot fi realizate și în România și în străinătate, activele sunt de diverse tipuri, chiar din fiecare dintre cele trei categorii mai sus menționate şi o analiză fiscală de specialitate este necesară.

Citeşte şi: Miniştrii de Finanţe din zona euro sunt de acord cu înăsprirea politicii fiscale în 2024, numită „consolidare fiscală determinată”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Prognoza meteo 11 decembrie 2024. Iarna și-a intrat în drepturi, ninge în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 11 decembrie 2024. Iarna și-a intrat în drepturi, ninge în mai multe zone ale țării
Vacanţa de iarnă 2024-2025. De câte zile libere vor beneficia elevii de sărbători. Cele două zile libere legale care prelungesc vacanța de iarnă
Vacanţa de iarnă 2024-2025. De câte zile libere vor beneficia elevii de sărbători. Cele două zile ...
Aceste alimente banale ne ajută să ne simțim mai fericiți. Mihaela Bilic: „Luăm triptofanul de acolo și brusc zâmbim”
Aceste alimente banale ne ajută să ne simțim mai fericiți. Mihaela Bilic: „Luăm triptofanul ...
Monica Macovei, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare după ce a lovit un motociclist în trafic
Monica Macovei, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare după ce a lovit un motociclist în ...
Bucureștiul, în lacrimi. Vila reginei Elisabeta a Greciei, mistuită de flăcări
Bucureștiul, în lacrimi. Vila reginei Elisabeta a Greciei, mistuită de flăcări
Prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Băutura preferată de români dimineața ar putea deveni un lux
Prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Băutura preferată de români ...
Vești proaste pentru români. Val de scumpiri de la 1 ianuarie 2025 în toată România
Vești proaste pentru români. Val de scumpiri de la 1 ianuarie 2025 în toată România
Lia Olguța Vasilescu, la atac. S-a săturat să aștepte! „Putem face noi”
Lia Olguța Vasilescu, la atac. S-a săturat să aștepte! „Putem face noi”
Pretul apartamentelor crește spectaculos pe final de an! Scumpirile din piața imobiliară continuă galopant! Creșterile sunt de două procente! Ce șanse mai au tinerii să-și cumpere un apartament în viitor?
Pretul apartamentelor crește spectaculos pe final de an! Scumpirile din piața imobiliară continuă ...
Călin Georgescu acționează în instanță Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS și MAI
Călin Georgescu acționează în instanță Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS și MAI
Mircea Dinescu a dat lovitura în afaceri! A încasat 14 milioane de euro imediat după campania electorală! Tunul pe care l-a dat latifundiarul l-ar face invidios și pe Becali
Mircea Dinescu a dat lovitura în afaceri! A încasat 14 milioane de euro imediat după campania electorală! ...
Cutremur pe scena politică: Diana Șoșoacă și Gigi Becali revin în Parlament. Lista completă a noilor aleși
Cutremur pe scena politică: Diana Șoșoacă și Gigi Becali revin în Parlament. Lista completă a ...
Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide în Ajunul Crăciunului. Fiecare cameră va purta numele unei personalități a muzicii clasice internaționale
Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide în Ajunul Crăciunului. Fiecare cameră va purta numele ...
Adriana Bahmuțeanu a ajuns la capătul răbdării. Își vrea copiii acasă și cere executare silită: „Vă somez până la 12 decembrie și voi demara procedurile”
Adriana Bahmuțeanu a ajuns la capătul răbdării. Își vrea copiii acasă și cere executare silită: ...
Șeful SIE, Gabriel Vlase, explică vizitele la marile curse de formula 1
Șeful SIE, Gabriel Vlase, explică vizitele la marile curse de formula 1
Horoscop 10 decembrie 2024. Zodiile care se îmbogățesc în această zi
Horoscop 10 decembrie 2024. Zodiile care se îmbogățesc în această zi
Cât costă o noapte de cazare la Craiova, în timpul Târgului de Crăciun. Prețurile au luat-o razna
Cât costă o noapte de cazare la Craiova, în timpul Târgului de Crăciun. Prețurile au luat-o razna
Târgul de Crăciun de la Craiova, votat al doilea cel mai frumos din Europa. 90 de mii de oameni l-au clasat pe podium
Târgul de Crăciun de la Craiova, votat al doilea cel mai frumos din Europa. 90 de mii de oameni l-au ...