Bitcoin ajunge la un nou maxim istoric. A depășit 110.000 dolari. În cursul zilei de joi, Bitcoin a urcat cu până la 2,2% la începutul tranzacțiilor asiatice, scrie Bloomberg.
La momentul redactării știrii, Bitcoinul se tranzacționa cu 110.944 de dolari, iar pentru puțin timp a depășit inclusiv pragul de 111.000 de dolari, potrivit datelor Binance.
Anterior, în luna ianuarie a acestui an, Bitcoin atinsese pragul de 109.000 dolari.
Tony Sycamore, analist de piață la IG, a declarat într-o notă că noul record arată că declinul abrupt al Bitcoin de la un maxim anterior stabilit pe 20 ianuarie la sub $ 75,000 în aprilie a fost „o corecție în cadrul unei piețe bull”.
După o perioadă de stagnare cauzată de incertitudinile legate de tarifele vamale, Bitcoin a crescut constant în luna mai, cu un avans de 16% până acum.
Bitcoin a urcat miercuri la un nou maxim istoric, depăşind recordul stabilit în luna ianuarie. Preţul criptomonedei fanion a crescut cu 2%, ajungând la 108.955,10 dolari, potrivit datelor furnizate de Coin Metrics. În cursul zilei, bitcoin a atins chiar valoarea de 109.500 de dolari, transmite CNBC.
”Noua ascensiune a bitcoin este rezultatul unui mix favorabil de factori macroeconomici: o inflaţie mai scăzută în SUA, detensionarea conflictului comercial cu China şi retrogradarea ratingului suveran american de către Moody’s, ceea ce a readus în prim-plan activele considerate protecţie împotriva riscurilor, cum ar fi bitcoinul,” a explicat Antoni Trenchev, cofondatorul platformei de schimb Nexo.
”Am păşit într-un univers paralel faţă de începutul lui aprilie, când îngrijorările macro globale erau la apogeu, iar bitcoin scăzuse până la 74.000 de dolari. Este posibil ca următoarele trei luni să creeze un context favorabil pentru activele de risc, pe fondul unui acord mai amplu între SUA şi China,” a adăugat acesta.
După o perioadă de stagnare cauzată de incertitudinile legate de tarifele vamale, bitcoin a început să urce constant în luna mai, cu un avans de 16% până acum. Fondurile ETF care urmăresc preţul bitcoin au atras peste 40 de miliarde de dolari de la începutul lunii, înregistrând doar două zile de ieşiri de capital.
Criptomoneda a beneficiat atât de lichiditatea crescută de pe pieţele bursiere, care a sprijinit activele de risc, cât şi de episoade de aversiune faţă de risc generate de temeri privind tarifele şi deficitul bugetar american – factori care au impulsionat atât aurul, cât şi bitcoinul.
Datele on-chain indică o presiune mai scăzută la vânzare, reflectată de scăderea fluxurilor de bitcoin către burse, şi o lichiditate crescută pe piaţa cripto, susţinută de nivelurile record de Tether (USDT) deţinute pe platformele de schimb, potrivit CryptoQuant.
Investitorii anticipează catalizatori importanţi în perioada următoare, inclusiv reglementări favorabile şi noi investiţii din partea companiilor în bitcoin. De la începutul anului, cantitatea de bitcoin deţinută de companiile listate a crescut cu 31%, ajungând la aproximativ 349 miliarde de dolari – echivalentul a 15% din oferta totală.
Bitcoin sparge barierele. A atins valoarea de 107.000 de dolari
Săptămâna aceasta, Senatul american a aprobat în avans un proiect legislativ privind reglementarea stablecoin-urilor, un sector-cheie al pieţei cripto. Preşedintele Donald Trump a declarat că doreşte ca pachetul legislativ privind criptomonedele să ajungă pe masa sa pentru semnare până în august, înainte de vacanţa Congresului.
Tot în această lună, compania Coinbase a fost inclusă în indicele bursier S&P 500 – un moment considerat de Wall Street drept un pas major în recunoaşterea industriei cripto.
Cumpărătorii criptomonedei $TRUMP, lansată de preşedintele Donald Trump, vor afla luni dacă se numără printre câştigătorii unei cine exclusiviste cu fostul preşedinte, care va avea loc pe 22 mai la clubul său privat din apropierea Washingtonului D.C, transmite Reuters.
Evenimentul, promovat de Trump pe reţelele sociale drept ”cea mai EXCLUSIVISTĂ INVITAŢIE din lume”, promite celor mai mari 220 de deţinători de $TRUMP o invitaţie la gală, iar primii 25 vor beneficia suplimentar de o recepţie VIP privată şi un tur special al locaţiei. Clasamentul este determinat pe baza ”ponderii în timp” a deţinerilor, calculate din 23 aprilie până la data limită de 12 mai.
Pe primul loc în clasament se afla portofelul ”SUN”, cu deţineri de aproape 18 milioane dolari, atribuit bursei HTX din Seychelles.
Omul de afaceri Justin Sun, membru al consiliului consultativ al HTX, nu a comentat. El a declarat anterior că a investit 75 milioane dolari în proiectul cripto al familiei Trump, World Liberty Financial, devenind şi consilier al acestuia.
Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor (SEC) a suspendat în februarie un proces pentru fraudă împotriva lui Sun, invocând interesul public. SEC a refuzat să comenteze.
Pe locul 220 se afla duminică portofelul anonim ”Jjj”, cu deţineri de circa 53.000 dolari.
Termenii evenimentului precizează că prezenţa lui Trump nu este garantată şi că evenimentul poate fi anulat din orice motiv.
În ianuarie, Trump Organization a anunţat că activele preşedintelui au fost transferate într-un trust gestionat de copiii săi, iar avocatul William Burck fusese numit consilier etic. Burck a fost concediat ulterior, pe 24 aprilie, din cauza reprezentării Universităţii Harvard într-un litigiu cu administraţia Trump.
Casa Albă şi Trump Organization nu au răspuns solicitărilor Reuters. Între timp, vicepurtătoarea de presă a Casei Albe, Anna Kelly, a declarat că ”activele preşedintelui sunt într-un trust gestionat de copiii săi. Nu există conflict de interese.”
Valoarea totală de piaţă a monedei $TRUMP este de 2,74 miliarde dolari. O companie controlată de familia Trump şi o firmă parteneră deţin 80% din monedele în circulaţie, promovate cu imaginea lui Trump cu pumnul ridicat, în referinţă la tentativa de asasinat din iulie.
Entităţile din spatele monedei au generat deja venituri de 320,19 milioane dolari din comisioane, inclusiv 1,35 milioane după anunţarea cinei, potrivit Chainalysis.
Experţii în etică guvernamentală avertizează că moneda permite accesul anonim al unor persoane din afara SUA la fostul preşedinte.
Senatorul democrat Richard Blumenthal a deschis o anchetă privind legalitatea acestor activităţi. Alte iniţiative legislative care vizează interzicerea profiturilor din criptomonede pentru preşedinţi şi congresmeni au fost introduse de senatori democraţi şi membri ai Camerei Reprezentanţilor.
”Moneda $TRUMP este cel mai corupt act comis vreodată de un preşedinte. Este ca şi cum Trump şi-ar publica contul Venmo pentru ca orice miliardar sau oligarh să-i trimită milioane de dolari în schimbul unor favoruri”, a declarat senatorul Chris Murphy.
Criticii mai subliniază că, în timp ce Trump promovează iniţiative cripto care îi aduc beneficii financiare, administraţia sa a redus aplicarea legii în acest domeniu – inclusiv prin desfiinţarea unităţii speciale a DOJ în aprilie.
Un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei a declarat: ”Vom continua să urmărim penal pe cei care folosesc activele digitale în scopuri infracţionale.”
Potrivit analizelor firmelor Inca Digital şi Bubblemaps, de la lansarea monedei cu trei zile înainte de inaugurare, peste 60 de portofele mari au obţinut profituri de circa 1,5 miliarde dolari.
Cel puţin doi investitori au câştigat peste 10 milioane dolari fiecare, iar alţi 15 au trecut de pragul de 1 milion dolari. În schimb, circa 600.000 de portofele au pierdut 3,87 miliarde dolari, inclusiv 117 milioane după anunţul cinei.
Printre ei se numără Kali, o tânără de 27 de ani din Hawaii, care a investit 10.000 dolari în monedă, sperând să recupereze suma până la încheierea concursului.
Moneda meme $TRUMP face parte dintr-un ecosistem cripto mai amplu dezvoltat de familia Trump, care include platforma de tranzacţionare World Liberty Financial, ETF-uri cripto, operaţiuni de minare sub marca American Bitcoin şi un stablecoin numit USD1, ancorat la dolarul american.