- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Activele SIF-urilor au depasit 3,5 mld. euro in luna august

24 Sep, 17:29 • Redactia DailyBusiness
Nivelul cumulat al activelor nete al SIF-urilor a ajuns, la finele lunii august, la peste 11,48 mld. lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,7% fata de luna anterioara si cu 48,3% fata de finele anului 2006, a anuntat, luni, Uniunea Nationala a Organismelor cu Plasament Colectiv (UNOPC).
Activele SIF-urilor au depasit  3,5 mld. euro in luna august

Exprimat in moneda euro, nivelul activelor nete de la finele lunii august a fost peste 3,50 mld. euro, nivel cu 53,2% mai mare decat la finele anului trecut.

Cea mai mare crestere lunara de activ net a inregistrat-o SIF Banat-Crisana cu 6,4%, urmata de SIF Oltenia cu 5,29% si SIF Transilvania cu 5,24%. La nivelul intregului an, cel mai mult au evoluat activele SIF Muntenia cu 74,9%, urmat de SIF Transilvania cu 65,9%.

Investitiile pe termen scurt sunt in crestere

In privinta structurii activelor, investitiile financiare pe termen scurt au cunoscut o crestere pe ansamblul SIF cu 6,2% in luna raportata, modificandu-si ponderea in total active de la de 77,9% la finele lunii iulie la 79,2% la finele lunii august.

Aceasta crestere se datoreaza in special aprecierii cu 6,24% a portofoliului actiunilor cotate (78,8% din activul total), urmata insa de o depreciere a portofoliului actiunilor necotate din categoria investitiilor pe termen scurt cu 3,6% (0,15% din activul total), precum si a investitiilor in titluri OPCVM/AOPC din aceasi categorie, cu 3,2%.

Pe langa acestea, influenta cresterilor inregistrate de portofoliile de obligatiuni municipale cu 0,15% si a celor corporatiste cu 4,06% este aproape nesemnificativa pe ansamblul investitiilor pe termen scurt.

Privita pe fiecare SIF in parte, evolutia investitiilor pe termen scurt in luna august scoate in evidenta cresterea cu 8,4% inregistrata de SIF Banat-Crisana, dupa care urmeaza SIF Transilvania cu 8,2%, SIF Oltenia cu 6,3% urmate de SIF Moldova cu 5,3% si SIF Muntenia cu 3,01%.

De remarcat este si faptul ca pe ansamblul SIF la finele lunii august, peste 99% din nivelul investitiilor financiare pe termen scurt il reprezentau actiunile cotate, iar daca ne referim la total active, ponderea actiunilor cotate in acestea era la finele lunii raportate de 78,8%.

Investitiile SIF in industria OPCVM/AOPC au inregistrat pe ansamblu o usoara depreciere cu 0,9% fata de luna anterioara, insa tot pe ansamblul SIF, ponderea in activele nete se mentine in limitele inregistrate la inceputul anului, adica in jurul a 0,2%.

Din totalul de 24,63 milioane de lei investitii in titluri OPCVM/AOPC, SIF, Muntenia continua sa aibe cea mai mare detinere cu peste 14,1 milioane de lei, ceea ce reprezinta circa 0,6% (cu 0,1% mai putin ca in luna iulie) din total activ, urmata de SIF Moldova cu 0,3% din total activ, SIF Oltenia cu expunere de 0,2% din total activ pe titluri OPCVM/AOPC si SIF Banat-Crisana cu 0,04% din total activ.

Plasamentele in titlurile de stat, la nivel zero

Plasamentele in titluri de stat, ca si cele in certificate de depozit, se mentin in continuare la nivel zero. In ceea ce priveste volumul plasamentelor in depozite bancare pe ansamblul SIF, acesta era la finele lunii august de 406,5 mil.lei, adica circa 3,4% din total active, insa cu aproape 10% mai putin decat in luna anterioara.

Obligatiunile municipale si corporative existente in portofoliile SIF nu au avut o evolutie deosebita, pastrandu-si aproape nemodificata ponderea de 0,4% in total active. Astfel, in luna august, volumul acestora (obligatiunilor) a cunoscut o usoara apreciere datorita obligatiunilor corporative care s-au apreciat cu 4% fata de nivelul inregistrat in luna iulie, urcand de la 21,2 mil.lei la 22,1mil.lei la finele lunii august.

SIF Moldova si SIF Oltenia, cele mai mari lichiditati

In luna august, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cele mai mari lichiditati, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 7,18%, respectiv 6,20% din capitalul social, in cuantumul a 18.691 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 20.347 tranzactii pe SIF Oltenia.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Banat Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna august 15.366 tranzactii ce au insumat 3,89% din capitalul social.

La nivelul lunii august, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF de 11,55 miliarde lei, sau 3,5 miliarde euro, a fost superioara nivelului activelor nete cu 0,6%, insa mai mic cu 2,6% decat cel inregistrat in luna anterioara. In structura SIF, diferentele fata de activele nete au fost destul de insemnate. Astfel, SIF Banat-Crisana inregistra un puls de 8,5%, SIF Moldova de 5,7% si SIF Transilvania de 3,3%, urmate de SIF Muntenia cu o capitalizare inferioara nivelului activelor nete cu 8,1% si SIF Oltenia cu 4%.

In luna august, evolutia preturilor de inchidere a fost favorabila doar pentru SIF Moldova, care inregistreaza o apreciere cu 1,6% a pretului de inchidere in raport cu luna anterioara si SIF Oltenia care inregistreaza o apreciere cu 3,2%. Celelalte SIF au inregistrat in luna raportata corectii cuprinse intre 1,5% la SIF Banat-Crisana si 8,6% la SIF Transilvania.

Nivelul profitului inregistrat pe total SIF la finele lunii august a fost de 403,4 milioane de lei, mai mare decat luna anterioara cu circa 3,2% exprimat in lei si de 123,3 milioane de euro, cu 0,4% mai mic decat in luna anterioara.