- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bonusuri record in acest an pentru brokerii de pe Wall Street

07 Nov, 17:15 • Redactia DailyBusiness
Cele mai mari cinci companii de brokeraj de pe Wall Street isi vor recompensa in acest an angajatii cu bonusuri in valoare totala de 36 de miliarde de dolari (28,8 miliarde de euro), potrivit unui studiu realizat de Bloomberg.
Bonusuri record in acest an pentru brokerii de pe Wall Street

Sumele totale platite ca bonus de catre Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers si Bear Stearns celor aproximativ 173.000 de angajati sunt cu 30% mai mari decat recordul de anul trecut. Astfel, fiecare angajat al celor cinci companii ar urma sa primeasca in medie peste 200.000 de dolari ca bonus.

Analistii spun ca anul acesta este cel mai bun de pana acum pentru firmele mari de brokeraj, datorita numeroaselor preluari importante si a tranzactiilor mari cu actiuni si derivative.
Primaria New Yorkului si-a redus estimarile privind deficitul bugetului orasului pentru acest an cu 87%, in parte si datorita profiturilor peste asteptari ale bancilor de investitii. Reprezentantii Fiscului sustin ca impozitele pe salariile angajatilor din sectorul financiar vor creste cu 14% fata de anul trecut, la 2,4 miliarde de dolari (1,92 miliarde de euro).

Situatia nu e foarte diferita nici in Londra, unde angajatii bancilor de investitii, traderii si managerii fondurilor speculative vor primi bonusuri de circa 16,7 miliarde de dolari (13,3 miliarde de euro), cu 18% mai mari decat anul trecut, potrivit Centrului pentru Stiinte Economice si Analiza Afacerilor.

Analistii spun ca mai mult de 50% din aceste sume vor fi investite in proprietati, impulsionand piata imobiliara, efect care se va rasfrange pozitiv si asupra companiilor de constructii. De asemenea vor creste vanzarile de bunuri de lux si vacante.

Conditiile pentru castigat bani in lume sunt dintre cele mai bune, in conditiile in care economia global inregistreaza al patrulea an consecutiv de crestere, iar indicii bursieri din SUA, Hong Kong, Canada, Mexic, Spania si Brazilia au depasit sau sunt aproape de maximele istorice, iar datoriile companiilor sunt foarte scazute.

Vehiculele financiare au atras peste 170 de miliarde de dolari anul acesta, prin intermediul acestora realizandu-se preluari de circa 2.900 de miliarde de dolari (2.300 de miliarde de euro), potrivit datelor Bloomberg. De asemenea, fondurile speculative au atras peste 110 miliarde de dolari (88 de miliarde de euro), contribuind la cresterea cererii pentru actiuni, obligatiuni, marfuri si derivative.

Societatile de brokeraj si-au asumat riscuri si mai mari prin tranzactii speculative si investitii private. In total, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers si Bear Stearns au inregistrat profituri de 21,3 miliarde de dolari (17 miliarde de euro) in primele noua luni, depasind recordul de 20,4 miliarde de dolari atins la finele lui 2005.

Cele cinci banci de investitii sunt reprezentative pentru Wall Street, deoarece prin intermediul acestora se transfera peste doua treimi din capitalurile de pe Bursa din New York. Acestea vor inregistra venituri totale de 128 de miliarde de dolari (peste 100 de miliarde de euro) in acest an, potrivit estimarilor analistilor.

Fiecare din cele cinci companii aloca intre 40% si 50% din venituri pentru a plati salarii si stimulente angajatilor, din care circa 60% reprezinta bonusuri de final de an. Cele mai mari bonusuri, unele depasind 40 de milioane de dolari, le vor primi traderii care investesc capitalul propriu al companiei.

Analistii se asteapta ca Goldam Sachs sa plateasca cele mai mari stimulente. Acestia estimeaza ca cea mai mare banca de investitii de pe Wall Street va obtine in acest an un profit net de 8,43 miliarde de dolari, cu 50% mai mare decat anul trecut.

Veniturile companiei ar urma sa se ridice la 35,7 miliarde de dolari, din care aproape 17 miliarde de dolari ar putea sa fie alocate salariatilor, stimulentele urmand sa atinga 659.000 de dolari pentru fiecare angajat.