- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa a oferit putine oportunitati speculatorilor de dividende in acest an

01 May, 00:01 • traian.badulescu
Speculatorii de dividende, investitorii care cumpara actiuni la anumite companii pentru a beneficia de dividende si a vinde ulterior titlurile achizitionate, au fost mai putini prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an. Printre companiile care au oferit insa oportunitati de profit pentru speculatorii de dividende se numara BRD si Petrom, potrivit unor brokeri.
Bursa a oferit putine oportunitati speculatorilor de dividende in acest an

„Anul acesta, speculatorii de dividende nu prea si-au facut simtita prezenta. Cine speculeaza dividende trebuie sa cumpere o cantitate mare de actiuni. Sunt prea putini acei investitori care isi permit acest lucru. Nu se poate sa cumperi ceva ieftin si sa ai dividend mare”, a declarat pentru DailyBusiness Adrian Barbulescu, director adjunct operatiuni Prime Transaction.

In opinia lui Dragos Zogorean, director administrare active la SSIF Ventrust, au existat cateva titluri vanate de speculatorii de dividende. „Petrom si BRD ofera niste dividende in crestere fata de anul trecut iar rata dividendului la pretul din piata ajunge la 4%”, a explicat Zogorean.

SIF-urile, riscante pentru vanatorii de dividende

Cu toate ca unele SIF-uri aveau perspective de profit chiar dublu pentru speculatorii de dividende, vanarea de actiuni SIF in acest sens este insa foarte riscanta, avertizeaza brokerii.

„La SIF-uri nu este atractiva aceasta operatiune (specularea de dividende-n.r.). Dividendul raportat la pretul pietei este foarte mic. In plus, exista si un cost suplimentar”, sustine Barbulescu, referindu-se la comisioanele de intermediere.

Acesta a mai spus ca la SIF Banat-Crisana si SIF Moldova s-a discutat majorarea capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite. Pentru fiecare actiune detinuta, se mai acorda inca una, dar sansele de reusita ale operatiunii erau mai scazute, din cauza conditiilor necesare aprobarii majorarii de capital.

„Cine vrea un profit mai mare, risca mai mult sa mizeze pe o majorare de capital de succes”, a punctat reprezentantul Prime Transaction.

Dragos Zogorean de la Ventrust a explicat ca in conditiile in care la adunarile generale de la SIF Banat-Crisana si SIF Moldova nu au fost prezenti minim 50% din actionarii inregistrati, nu a existat posibilitatea de operare a majorarii de capital.

Adrian Barbulescu de la Prime Transaction mentioneaza ca intotdeauna au aparut astfel de speculanti, care, in functie de ce se decide in AGA, acordarea de actiuni gratuite sau dividende, pot iesi in paguba, cu banii blocati. „De exemplu, la SIF Transilvania, investitorii au ramas cu actiuni subvevaluate si unele care nu se pot folosi (din cauza ca au fost suspendate de la tranzactionare -n.r.)”, a precizat Barbulescu.

Zogorean atrage atentia ca in conditiile in care actionarii SIF Banat-Crisana si SIF Moldova decideau sa majoreze capitalul social, reprezentantii Cocor ar fi putut ataca aceste decizii, la fel cum au procedat cu SIF Transilvania.

Zogorean considera ca din cauza propunerii conducerii SIF Moldova de majorare a capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite, s-a vazut o presiune pe vanzare la aceste actiuni in ultimul timp.

„Circa 38% din actiunile SIF Moldova era detinut de investitori straini. Cum acestia vor dividende, si nu actiuni, au preferat sa-si limiteze riscul, si si-au vandut detinerile la societate” a explicat reprezentantul Ventrust.