- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Când se vor ieftini creditele în UE. Decizia influențează și România

26 Mar, 10:01 • Andrei Alina
Banca Centrală Europeană preconizează că inflația în zona euro va continua să scadă pe parcursul anului 2024. În ciuda acestei vești, liderii europeni sprijiniți de Eurogrupul format din miniștri de finanțe ai țărilor din Zona Euro au pledat, la summitul UE, pentru o politică fiscală mai strictă în zona euro în 2025.
Când se vor ieftini creditele în UE. Decizia influențează și România

Miniștrii de Finanțe din cele 20 de state din zona euro au convenit, la data de 11 martie, ca în recomandările lor de politică fiscală pentru 2025 să ţină cont de noi reguli fiscale, care oferă mai mult timp pentru reducerea datoriilor, atâta timp cât sunt menţinute investiţiile. „Consiliul European sprijină recomandările de politică economică pentru zona euro”, se precizează în comunicatul ce urmează să fie publicat la finalul summitului liderilor UE, potrivit ziare.com.

Citește și: Preț carburanți, 26 martie. Șoferii au parte de vești neplăcute astăzi: benzina și motorina s-au scumpit!

Totodată, liderii UE susţin că noile reguli fiscale vor necesita o poziţie fiscală uşor mai strictă în zona euro, în 2025.

„Aceasta ar fi adecvată având în vedere perspectivele macroeconomice actuale, privind nevoia de a continua sustenabilitatea fiscală şi să fie sprijinit procesul dezinflaţionist, chiar dacă în acelaşi timp politicile ar trebui să rămână flexibile având în vedere incertitudinea persistentă”, se mai arată în recomandările susţinute de liderii UE, potrivit sursei citate.

Citește și: Profituri record pentru băncile din România în 2023. Ce active controlează acum cele mai mari 10 instituții bancare

Eurogrup a propus și un plan axat pe atragerea de capital privat în Europa pentru a finanţa tranziţia costisitoare a continentului la o economie mai verde şi mai digitală, în timp ce concurează cu China şi cu SUA pentru tehnologii de vârf şi materii prime. Planul vizează crearea unei Uniuni a pieţelor de capital din cele 27 de ţări care formează UE, prin reducerea barierelor pentru investiţii private peste graniţă, o sarcină pentru următorul Parlament European şi următoarea Comisie Europeană.