- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce se întâmplă cu bacșișul pe care îl lași curierului? Ce prevede noua lege de fiscalizare a bacșișului

19 Jan, 15:38 • Cornel Ghimeșan
Bacșișul lăsat la restaurant sau în cafenele în România este fiscalizat de la începutul acestui an. Angajații barurilor și restauranteleîor sunt obligați să întrebe clienții dacă vor să lase bacșiș, înainte să emită bonul fiscal.
Ce se întâmplă cu bacșișul pe care îl lași curierului? Ce prevede noua lege de fiscalizare a bacșișului

De la 1 ianuarie 2023, bacșișul lăsat de clienți la restaurant sau la cafenea se impozitează cu 10%. Bacșișul este opțional și trebui trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal.

Chelnerii sunt obligați să înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Citește și: Ce dileme au românii despre Legea bacșișului. „Cum procedez la coafor?”

Legea prevede că le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

Citește și: Ce se întâmplă dacă angajaţii din turism nu primesc tot bacşişul. Unde pot face reclamaţie: „Acest lucru este ilegal!”

 

Ce se întâmplă cu bacșișul lăsat curierului?

În contextul introducerii fiscalizării bacșișului pentru HORECA, se pune problema dacă și alte tipuri de afaceri în care se acordă bacșiș funcționează după aceleași regulile. Răspunsul specialiștilor este: NU, scrie avocatnet.ro.

”Dispozițiile de reglementare a bacșișului se aplică doar operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610  (restaurante) și 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor). Pentru alți operatori economici, nu este aplicabil cadrul de reglementare”, a explicat Alexandra Pătrașcu, Managing Associate la NNDKP Consultanță Fiscală.

Concluzia este că Legea 376/2022 care prevede fiscalizarea bacșișului de la 1 ianuarie 2023 se referă strict la restaurante și baruri, nu și la alte tipuri de afaceri în care se acordă, de obicei, bacșiș pentru prestarea serviciilor.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult