- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Deficitul bugetar duce va băga România în faliment! Semnal de alarmă din partea Raiffeisen Bank! Trebuie să ajungem sub 3%

25 Jan, 21:58 • Polojan Tudor
Din cauza deficitului bugetar, România se confruntă cu o serie de probleme cu efect pe termen lung care amenință direct stabilitatea financiară a țării. Econimistul șef al Raiffeisen Bank atrage atenția asupra nevoii de a reduce deficitul bugetar pentru ne putea stabiliza.
Deficitul bugetar duce va băga România în faliment! Semnal de alarmă din partea Raiffeisen Bank! Trebuie să ajungem sub 3%

Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal și actual șef al Raiffeisen Bank România spune că România nu mai este de mult timp o țară săracă, dacă ne uităm la cifre, însă deficitul bugetar de apasă. Acesta a spus că produsul intern brut al țării per capita, ajustat cu puterea de cumpărare, era de circa 74% din media Uniunii Europene în 2021, adică aproximativ trei sferturi, scrie profit.ro.

De la al doilea cel mai redus nivel al produsului intern, cel de 40% din media UE, pe care îl aveam în momentul aderării, România a avut cea mai rapidă creștere după anul 2007. Țara noastră a depăsit, în felul acesta, decalajele față de statele fost-comuniste care erau mai avansate la acea vreme din punct de vedere al PIB.

”Noi convergență reală avem din 2000”, spune Dumitru, cu referire la deceniul pierdut de tranziție din anii ’90. „Când noi mimam reforme și mimam tranziție graduală, Polonia și Ungaria făceau terapie șoc și convergență reală. Din fericire, am recuperat”, a declarat Ionuț Dumitru.

Ratingul de țară este al doilea cel mai mic din UE, chiar dacă am avut o recuperare economică impresionantă. În fruntea clasamentului este Grecia, țara care a trecut printr-o criză majoră și a avut nevoie de restructurări ale datoriilor.

”La PIB per capita pe care îl avem, dacă am avea politici serioase, am avea un rating mai bun. România pierde foarte mult la ratingul de țară la politicile publice.
Avem o lipsă crasă de credibilitate. Nu ne cred că suntem în stare să menținem această traiectorie de convergență. Pentru că au văzut istoric că am avut convergență și înainte de 2008 și apoi a trebuit să facem corecție mare care ne-a deraiat un pic de la traiectorie”, a mai completat economistul șef.

Te-ar mai putea interesa și: Indemnizația pentru internship 2023. Firmele care nu își plătesc internii riscă amenzi de până la 4.000 de lei

Deficitul bugetar al României, marea problemă/ sursa foto: stiripesurse.ro
Deficitul bugetar al României, marea problemă/ sursa foto: stiripesurse.ro

Deficitul bugetar, marea problemă a României

Deficitul bugetar al României era, în 2019, cel mai mare din Uniunea Europeană – 4,3% din PIB-ul țării. Procentul a crescut odată cu venirea pandemiei, în 2020, ajungând la 9,2%. În 2021 am urcat pe locul trei, cu un procent al deficitului de 7,1% din valoarea PIB, iar în 2022 a scăzut la 6,2, coborând pe locul doi în UE. Astfel, datoria publică a României a crescut de la 35% din PIB cât era în 2019 la 49% în anul 2021, procent care a fost egal cu cel din 2022.

”Mai este posibilă expansiunea datoriei publice, la nivelul actual de dezvoltare al piețelor locale? Răspunsul după mine e clar nu. Pe măsură ce se dezvoltă sectorul financiar și ai o adâncime, și capacitatea de absorbție crește. Dimensiunea sectorului financiar din România este mult mai mică decât mediile europene”, a încheiat Ionuț Dumitru.

Ma citește și: Scad prețurile apartamentelor! Metrul pătrat la 1.600 de euro. Când se va regla piața imobiliarelor

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult