- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Indemnizația pentru internship 2023. Firmele care nu își plătesc internii riscă amenzi de până la 4.000 de lei

25 Jan, 21:28 • Bocioacă Bianca
Firmele și instituțiile care colaborează cu interni sunt obligați prin lege să plătească indemnizație de internship. Cei care nu o fac sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.
Indemnizația pentru internship 2023. Firmele care nu își plătesc internii riscă amenzi de până la 4.000 de lei

Contractele de internship sunt obigate prin lege să plătească internilor indemnizația minimă prevăzută. Aceasta se calculează în funcție de salariul minim, care de la 1 ianuarie 2023 a crescut, ceea ce a dus și la o majorare a indemnizației minime de internship.

Firmele sau instituțiile care încheie contractele de internship cu tinerii care au cel puțin 16 ani trebuie să le asigure acestora, potrivit Legii internshipului nr. 176/2018, o indemnizație. Dacă această prevedere nu este respectată, entitățile pot primi amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

Cât este salariul pentru un internship în 2023

Valoarea minimă a unei astfel de indemnizații este de minimum 50% din salariu de bază minim brut, dar se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurate (durata maximă pe care un intern major o poate lucra în baza unui astfel de contract este de 40 de ore de mună pe săptămână).

Citește și: 2022, anul românilor care au vrut să își schimbe locul de muncă! Cele mai căuate joburi din acest an

Având în vedere faptul că salariul minim este de 3.000 de lei din ianuarie 2023, indemnizația de internship este acum de cel puțin 1.500 de lei. Anul trecut, minimul era de 1.275 de lei.

Internshipul se poate face numai pe baza unui contract pe care firmele trebuie să le înregistreze într-un registru special. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Un intern trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani. Acesta este de obicei un tânăr cu dorința de a se dezvolta pe plan profesional, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională. Un astfel de contract de internship poate dura maxim șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore.

În Legea internshipului este prevăzut și un stimulent financiar pentru firmele care transformă un astfel de contract într-un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Cuantumul stimulentului este de 1.000 de euro pentru fiecare contract, bani pe care entitățile îi pot cere de la stat, potrivit romaniatv.net.

Citește și: Românii sunt din ce în ce mai dificili! Pretențiile vis a vis de angajatori cresc de la o zi la alta