- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Despăgubiri pentru producătorii de cereale. Ce spune Comisia Europeană despre importuri. Ministrul Petre Daea, la Bruxelles

01 Feb, 11:43 • Polojan Tudor
Șase miniștri ai agriculturii, printre care și Petre Daea, au cerut Comisiei Europene despăgubiri pentru fermieri. UE a suspendat anul trecut tarifele și cotele produselor din Ucraina, astfel că unele state au avut de suferit din cauza supraofertei de importuri din țara aflată în război.
Despăgubiri pentru producătorii de cereale. Ce spune Comisia Europeană despre importuri. Ministrul Petre Daea, la Bruxelles

Supraoferta de importuri a condus la nemulțumiri și proteste din partea fermierilor. În frunte cu Polonia, șase miniștri ai agriculturii au mers la Bruxelles să ceară comisiei adoptarea de măsuri și despăgubiri, scrie agro-tv.ro.

S-a mai cerut, în cadrul reuniunii Consiliului AgriFish, securizarea ratelor de tranzit. În acest fel, statele europene nu vor fi perturbate de importurile care pleacă din Ucraina pe rutele spre țări terțe.

Mai citește și: Reforma pensiilor! Crește pragul de impozitare! Ce se va decide în prima sesiune parlamentară din 2023

Despăgubiri pentru agricultori. Importuri prea multe/ foto sugestiv
Despăgubiri pentru agricultori. Importuri prea multe/ foto sugestiv

Importurile au crescut chiar și cu 25.000%

Anul trecut, Executivul European suspenda tarifele și cotele pentru produsele agricole din Ucraina. Acest lucru avea ca scop facilizarea livrărilor de cereale, blocate din cauza invaziei Rusiei și a blocadelor impuse porturilor ucrainene.

„I-am informat pe miniştrii Agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii din ţările vecine se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să fie trimise în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi această creează probleme pentru fermierii locali care nu mai pot să îşi vândă propriile lor cereale”, a spus Henryk Kowalczyk, ministrul polonez al agriculturii.

Oficialul polonez a prezentat în cadrul ședinței de la Bruxelles documente prin care se arată că importurile de cereale ale Poloniei au crescut cu 1,6 milioane de tone. Totul în peerioada ianuarie-noiembrie 2022, înregistrând o creștere procentuală de 25.000% în comparație cu aceeași perioadă din 2021.

Ungaria a importat 900.000 de tone de cereale agricole din Ucraina, în condițiile în care în trecut nu depășea 5.000 de tone. Bulgarii, de la 361 de tone, au ajuns să importeze 16.742 de tone.

„Importurile mari de produse dintr-o singură sursă în timpul campaniilor naţionale de recoltare au provocat perturbări pe pieţele din toate statele membre implicate. O parte din cerealele importate merg la procesatorii interni de nutreţuri, ceea ce provoacă o diminuare a cererii pentru cerealele interne”, spun cele șase state.

„Suntem gata să ajutăm în continuare Ucraina, nu este vorba de o inversare. Dar vrem ca întreaga Uniune Europeană să fie implicată în acest process”, a concluzionat Henryk Kowalczyk.

Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanțelor promite schimbarea salariului minim. „Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult