- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Economistul Mircea Coșea, despre majorarea de salarii și pensii: „Nu va rezolva situația veniturilor în România”

02 Dec, 21:03 • Toma Anca
Economistul Mircea Coșea a declarat faptul că „înghețarea în acest an a salariilor demnitarilor este binevenită”, dar este de părere că această majorare „nu va rezolva situația veniturilor în România".
Economistul Mircea Coșea, despre majorarea de salarii și pensii: Nu va rezolva situația veniturilor în România
Economistul Mircea Coșea a analizat situația în care se află România din punct de vedere economic, după ce s-a aprobat creșterea salariilor de la 1 ianuarie cu 10%, iar pensiile cu 12,5%, potrivit unei ordonanțe de urgență pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

Proiectul de act normativ prevede, totodată, înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, dar și a sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor și primelor care fac parte din salariul brut. Guvernul plănuiește și majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut, din care 200 de lei vor rămâne neimpozitați.

Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei vor primi ajutoare între 600 și 1.000 de lei, care vor fi plătite în două tranșe, în ianuarie și octombrie 2023.

Citește și: Salarii de 1.500 de euro pe lună. Care sunt joburile unde eşti plătit cu această sumă

Economistul Mircea Coșea: „Sperăm însă că nu va fi o chestiune de natură electorală”

Statul trebuie să își reducă cheltuielile pentru a putea să mai aibă un oarecare impuls în stoparea inflației. Sigur că nu este posibil să se stopeze inflația în momentul de față, dar eforturile statului pentru reducerea cheltuielilor ar trebui să fie evidente. În măsura în care statul nu poate să mărească pensiile până la nivelul inflației e clar că există niște incapacități din partea bugetului de a acoperi nevoile. Așteptăm să vedem cum o să fie ordonanța, pentru că și aici pot să apară lucruri care sunt diferite de prima reacție pe care o avem și care este negativă față de această creștere.Deci este o situație contradictorie, pentru că nu cunoaștem în amănunt ce se va întâmpla. Sperăm însă că nu va fi o chestiune de natură electorală, pentru că ar fi un lucru negativ în momentul de față. Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică, pe care Guvernul o face. A mai făcut astfel de greșeli atunci când a mărit veniturile unor funcționari peste nivelul inflației, în măsura în care pensionarii au fost sub nivelul inflației

, a declarat Mircea Coșea, profesor de economie, potrivit Euronews.ro.

Mircea Coșea mai este de părere că această majorare „nu va rezolva situația veniturilor în România, care trebuie neapărat aduse la nivelul inflației”, adăugând că „există o lipsă de performanță în economia României”.

Acordarea acestor ajutoare, care apar ca niște cadouri, are o parte necesară în momentul de față, pentru că avem oameni care chiar sunt în dificultate. Pe de altă parte, nu e bine să mărim această parte de ajutoare sociale în discordanță cu ceea ce ar trebui să primească toți oamenii, în funcție de contributivitate.

Aceste cadouri pe care le face Guvernul nu sunt cum ar trebui să fie, pentru că se bazează pe anumite venituri de pensie și ar trebui să se bazeze pe venituri materiale. Sunt pensionari care se încadrează în aceste ajutoare, dar care, de fapt, au venituri mai mari decât pensia pe care o au. La orașe, în apartamente de 80 de mp, stau pensionari care nu au alte venituri, în afara de pensie, a conchis profesorul.