- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Lovitură pentru șoferii din România. Taxă nouă pe benzină și motorină!

22 Mar, 14:12 • Andrei Alina
Soferii români vor plăti noua taxă pe carbon care va fi inclusă în prețul benzinei și motorinei, ca urmare a unei directive europene care urmează să fie transpusă în legislația națională.
Lovitură pentru șoferii din România. Taxă nouă pe benzină și motorină!

Lovitură pentru șoferii din România. Li se pregătește o taxă nouă pe benzină și motorină! Este vorba despre o taxă impusă de Directiva ETS II (Emission Trading System), care va extinde obligativitatea plății certificatelor de carbon și pentru unele domenii care nu sunt acum incluse. Cele mai importante sunt consumul de gaze al clădirilor, inclusiv cele rezidențiale, și transportul rutier, a spus Florentina Manea, director general la compania de consultanță Carbon&Energy Management, pentru Economica.net.

Citește și: Mașinile electrice, mai ieftine de produs decât cele pe benzină. Ce schimbări vor avea loc până în 2027

“Începând cu anul 2027, pretul benzinei și motorinei va avea o crestere de aproximativ 0,8 RON/l de benzină sau motorină, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2.  Calculul a avut la bază o valoarea a certificatelor de CO2 de 60 Euro/Certificat și emisia specifică [tco2/t] de 3,254 tCO2/t motorină și respectiv  3,116 t CO2/t benzină”, a explicat Florentina Manea.

Citește și: Schimbări majore de la 1 mai în cea ce priveşte maşinile pe benzină sau motorină. Vânzarea se va face doar cu etichetă detaliată a datelor tehnice

Suma ar putea fi și mai mare dacă, asemenea principiului accizei, noua taxă va fi inclusă în baza de calcul pentru TVA și, pe de altă parte, calculul de mai sus este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro, cât este cotația carbonului în prezent. Nu există nicio garanție că prețul acestuia nu va crește din nou, până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost în trecut.