- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mai puține credite pentru populație în 2024. Când estimează analiști o revenire pe piața împrumuturilor

26 Oct, 12:59 • Andrei Alina
Tot mai puțin români se vor putea încadra în condițiile cerute de bănci pentru obținerea unui credit. Analiștii avertizează că în 2024 se vor acorda cu și mai puține credite pentru populație și pentru firme decât până acum. Creditarea neguvernamentală va atinge cel mai redus ritm de creștere anul viitor, urmând ca în 2025 să își reia ritmul crescător, a declarat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania, citat de Economica.net.
Mai puține credite pentru populație în 2024. Când estimează analiști o revenire pe piața împrumuturilor

Creditarea a ajuns, în luna septembrie, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform datelor BNR. Cu toate acestea, analiștii Băncii Transilvania văd posibil un ritm anual de creștere al creditării de 7,2% în 2023, urmând ca în 2024 ritmul creditelor neguvernamentale să decelereze la 7%. Abia din 2025% ritmul este posibil să se întețească, estimează sursa citată de Economica.net.

Citește și: ROBOR 26 octombrie. BNR anunță majorarea creditelor în lei pentru milioane de români

”Datele Băncii Naționale a României (BNR) indică accelerarea ritmului lunar al creditării la 0,6% în septembrie, la nivelul record de 381,2 miliarde lei. Dinamica anuală a decelerat la 4,5% (minimul din octombrie 2020), pe fondul nivelului ridicat al costurilor de finanțare și deteriorării climatului din sfera economiei reale”, arată analiza Băncii Transilvania.

Mai puține credite pentru populație în 2024

Din decembrie 2022 și până în septembrie 2023 creditarea populației și creditul acordat companiilor au urcat cu 0,8%, respectiv 8,4%. Conform prognozelor revizuite ale Băncii Transilvania, creditul neguvernamental ar putea crește cu rate medii anuale de 7,2% în 2023, 7,0% în 2024, respectiv 8,5% în 2025.

Citește și: Apare o nouă taxă pentru români! După 7 ani în care taxa a fost anulată, Banca Mondială ia decizia care va înfuria românii

Pe de altă parte, statisticile băncii centrale indică majorarea soldului depozitelor neguvernamentale cu ritmuri în accelerare în septembrie (2,7% lună/lună și 11,4% an/an, la 547,9 miliarde lei – maxim istoric), evoluție susținută de nivelul ridicat al ratelor nominale de dobândă și incertitudinilor.