- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Meșterii își vând mai scump serviciile în 2023. Cât de mult au crescut prețurile / Atenție la țepele meseriașilor!

07 Jun, 19:01 • Stefan Simion
Marea majoritate a categoriilor profesionale s-au adaptat la noile realități economice. Prețurile au crescut pentru toate produsele și serviciile, iar printre cei care nu fac rabat de la regulă se numără meseriașii din construcții. 
Meșterii își vând mai scump serviciile în 2023. Cât de mult au crescut prețurile / Atenție la țepele meseriașilor!

Meșterii și-au adaptat oferta de servicii. Prețurile nu mai sunt aceleași cu anul 2020, 2021 sau 2022. În 2023, prețurile serviciilor au fost actualizate, iar tendința va continua și în restul anului, respectiv în 2024, arată un sondaj realizat în rândul companiilor de prestări servicii, pe platforma Necesit.ro.

Cele mai mari scumpiri au fost consemnate de firmele de construcții, cele ce realizează ridicări de imobile, renovări și hidroizolații.

„Când apelați la furnizorii de servicii, este esențial să știți ce obțineți și cât veți plăti pentru asta. Asta este cu atât mai important în perioadele de creștere mare a prețurilor. Întotdeauna obțineți mai multe oferte de la profesioniști verificați și comparați-le între ele”, au transmis cei de la Necesit.ro.

Potrivit sursei citate, 4 din 5 meseriași au ridicat prețurile serviciilor în 2023, iar majoritatea susțin că în partea a doua a anului 2023 ar putea fi noi scumpiri.

Atenție la țepele meseriașilor. Clienții naivi sunt victimele perfecte

Autorii studiului avertizează că nu toate majorările de prețuri sunt perfect justificate. Astfel, înainte de a lua decizii, clienții trebuie să efectueze analize comparative.

„Un preț mai mare sau o creștere a prețului nu este întotdeauna nejustificată. Calitatea are prețul ei. Verificați evaluările prestatorilor și comentariile clienților anteriori și analizați cu atenție ofertele până când o găsiți pe cea potrivită pentru dumneavoastră. Prețul nu ar trebui să fie singurul criteriu atunci când alegeți un profesionist”, au recomandat specialiștii de la Necesit.ro.

La studiul efectuat în luna mai au participat 461 de firme de prestări servicii din întreaga țară.

În ultimul an, zugravii au majorat prețurile cu 16% în medie, arhitecții cu 11%, constructorii cu 25%, electricienii cu 10%.

„Aceste rezultate indică o creștere generalizată a prețurilor în toate domeniile, arătând impactul inflației asupra costurilor serviciilor. Cu toate acestea, este de remarcat că unele servicii, cum ar fi cele de arhitectură și reparații electrice, au înregistrat o creștere moderată, în comparație cu altele, cum ar fi construcția de case și hidroizolații, unde creșterile de preț au fost semnificative”, se mai arată în analiza citată.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult