- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

OMV Petrom, din nou în vizorul ANAF. Inspectorii vor să impună companiei austriece o plată de aproape 120 de milioane de euro

29 Mar, 15:51 • Russo George
Inspectorii Antifraudă au stabilit că OMV Petrom trebuie să contribuie cu aproape 120 de milioane de euro la Fondul de Tranziţie Energetică. Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică este o taxă diferită faţă de taxa de solidaritate introdusă la finalul anului trecut prin transpunerea unui regulament european.
OMV Petrom, din nou în vizorul ANAF. Inspectorii vor să impună companiei austriece o plată de aproape 120 de milioane de euro

Această sumă suplimentară stabilită de către Antifraudă vine în contextul unui control prelungit derulat de către ANAF la OMV Petrom, pentru strângerea de informaţii referitoare la taxa de solidaritate introdusă în sectorul energetic în baza unui regulament european, taxă despre care compania a transmis că, potrivit propriilor calcule, nu o datorează.

Astfel de controale ar putea avea loc şi la alte companii din domeniu, pentru a verifica dacă sunt situaţii similare, în care ANAF consideră că firmele ar datora sume mai ridicate decât cele declarate către autorităţi.

Pe baza celor identificate de către controlul Antifraudă, ar urma să fie emisă în perioada următoare o decizie de impunere.

Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică este o taxă diferită faţă de taxa de solidaritate introdusă la finalul anului trecut prin transpunerea unui regulament european.

Inspectori Antifraudă specializaţi în domeniul produselor energetice se află de mai mult timp într-un control prelungit la OMV Petrom, iar aceştia strâng inclusiv date pe care le furnizează Ministerului Finanţelor pentru discuţiile purtate cu Comisia Europeană, a transmis preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, într-o conferinţă de presă desfăşurată în prima parte a lunii martie.

În acelaşi timp, parlamentarii au adoptat miercuri, în Camera Deputaților, un amendament prin care vor forța OMV să plătească contribuția de solidaritate. Astfel, strict în baza situațiilor financiare din anul precedent, companiile care nu au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate de contribuția de solidaritate să fie obligate să plătească contribuția.

Amendamentul a fost votat cu 178 de voturi “pentru”, 71 de “abțineri” și 3 voturi au fost “prezent nu votez”. Parlamentarii de la AUR și USR s-au abținut de la vot.

Citeşte şi: „Nomazii digitali” vor fi scutiţi de impozit 183 de zile pe an. Iohannis a promulgat legea

Calculul cifrei de afaceri eligibile ține cont si de faptul că modul de calcul al redevențelor are în vedere prețurile produselor ce se tranzacționează pe aceste burse.

“(6) Determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităților prevăzute la alin. (1), se realizează prin includerea următoarelor:

a) în cazul activității economice cu codul CAEN 0610 – “Extracția țițeiului”

  1. prețul de vânzare al țițeiului, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

b) în cazul activității economice cu codul CAEN 0620 – “Extracția gazelor naturale”

2. prețul de vânzare al gazelor naturale, pentru cantitățile de gaze naturale extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate

c) în cazul activității economice cu codul CAEN 0510 – “Extracția huilei”

3. prețul de vânzare al huilei, pentru cantitățile de huilă extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

Citeşte şi: Goldman Sachs avertizează: „super anul electoral” 2024 va pune presiune pe economia României

d) în cazul activității economice cu codul CAEN 1910 – “Fabricarea produselor de cocserie”

1. prețul de vânzare al produselor de cocserie, pentru cantitățile de produse de cocserie fabricate de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate

e) în cazul activității economice cu codul CAEN 1920 – “Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”

1. prețul de vânzare al produselor obținute prin rafinarea petrolului, pentru cantitățile de produse obținute prin rafinarea petrolului de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

f) în cazul activității economice cu codul CAEN 1920 – “Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului””

Citeşte şi: Cum poți trăi cu 1000 de euro pe lună fără să muncești. Economistul Iancu Guda îți spune exact cum să faci: „Cea mai bună strategie”

Toate calculele făcute au dus la concluzia că cifra de afaceri a OMV Petrom în sectoarele prevăzute de Ordonanţa 186/2022 pentru plata contribuţiei de solidaritate este sub 75% şi astfel nu datorează această taxă, dar, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ajunge la altă concluzie, bineînţeles că o va plăti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Alina Popa, directorul financiar al companiei.

“O să explic puţin tot contextul, ca să fie mai clar. Ordonanţa de Urgenţă 186/2022 care a pus în aplicare Regulamentul european 1854/2022 stabileşte ca fiind în scopul contribuţiei de solidaritate contribuabilii care au cel puţin 75% în sectoarele de activitate de ţiţei, de gaze naturale, cărbune şi rafinării, precizând codurile CAEN care se referă la aceste activităţi. OMV Petrom are activităţi şi în alte sectoare, activităţi care au alte coduri CAEN, respectiv în special activităţi în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale şi electricitate, dar şi producţie de electricitate.

De aceea, în baza Ordonanţei 186 şi a Regulamentului european, făcând toate calculele, am concluzionat că avem o cifră de afaceri în sectoarele respective sub 75%. Astfel, nu datorăm această taxă.

În situaţia în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînţeles că vom plăti, aşa cum plătim întotdeauna toate taxele, contribuţiile acolo unde suntem obligaţi şi trebuie să le plătim”, a explicat Popa, potrivit Europapress.

Aceasta a subliniat că, fiind cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, OMV Petrom este în permanenţă în controale fiscale de la ANAF şi pune la dispoziţie toate informaţiile financiare de care dispune.

“Pot să confirm faptul că am avut un control de la ANAF la începutul acestui an, care a verificat în detaliu cifra de afaceri şi structura cifrei de afaceri a societăţii OMV Petrom SA. Nu avem concluziile acestui raport. Nu avem un proces verbal de control, însă suntem foarte transparenţi şi putem pune la dispoziţie în continuare şi vom pune la dispoziţie în continuare toate cifrele financiare ale societăţii organelor de inspecţie fiscală”, a subliniat directorul financiar.

Citeşte şi: Angajări 2023. Salarii de 3000 de lei „în mână” la Fan Courier. Câți bani fac în plus din bacșișuri