- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Păcănelele, interzise pe distanţă de 300 de metri faţă de şcoli. Locurile în care nu mai pot funcţiona sălile de jocuri de noroc

13 Mar, 21:26 • Cornel Ghimeșan
Senatul a adoptat proiectul de lege care propune ca spaţiile destinate jocurilor de noroc să fie interzise pe o distanţă de 300 de metri pietonali faţă de unităţile şi instituţiile de învăţământ, dar și de locurile de joacă pentru copii. Acum iniţiativa merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Păcănelele, interzise pe distanţă de 300 de metri faţă de şcoli. Locurile în care nu mai pot funcţiona sălile de jocuri de noroc

Păcănelele, interzise pe distanţă de 300 de metri faţă de şcoli. Desfășurarea de jocuri de noroc prin mijloace de joc de tip slotmachine va fi interzisă firmelor care nu au la sediile sociale sau secundare autorizate activități de jocuri de noroc și pariuri, clasa CAEN 9200, prevede un proiect legislativ adoptat de senatori și care interzice astfel amplasarea așa-numitelor păcănele în alte locuri decât sălile de jocuri, precum baruri sau cafenele. Potrivit aceluiași proiect adoptat de Senat, amplasarea sălilor de jocuri de noroc va fi interzisă pe o rază de 300 de metri aferentă școlilor, locurilor de joacă pentru copii, precum și instituțiilor de credit sau instituțiilor financiare nebancare.

Iniţiatorul proiectului este Alina Gorghiu (PNL), preşedinta interimară a Senatului. „Le mulţumesc colegilor din Comisia juridică şi Comisia Economică că au acceptat astăzi să dea un vot favorabil pe raport, un raport care prevede câteva lucruri simple, ca sălile, spaţiile în care se desfăşoară jocurile de noroc să nu fie situate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali faţă de acele locuri frecventate de tineri, cum sunt locurile de joacă, şcolile, aşezăminte culturale, instituţii de credit sau instituţii financiar-bancare. De asemenea, cred că un fenomen despre care s-a vorbit foarte puţin este modul, maniera în care populaţia din mediul rural accesează jocul acesta la păcănele. În toate comunele din România veţi vedea că în bar sunt jocuri cu păcănele, (…) care au împânzit mediul rural”, a transmis Alina Gorghiu.

Citeşte şi: Allianz-Ţiriac a dezvoltat prima poliţă de viaţă cu preţ fix şi 100% online. Care categorie de vârstă este vizată de noul produs

Păcănelele, interzise pe distanţă de 300 de metri faţă de şcoli

Senatorul PSD Radu Oprea a declarat că grupul parlamentar social-democrat va vota acest proiect: „Unul dintre amendamentele bune care au fost făcute astăzi este acela de a scoate aparatele de joc din baruri şi din cafenele, acolo unde tânărul poate intra, mai ales într-o zonă de cafenea unde, dacă cumva este şi alcoolul prin preajmă, cu certitudine ideea de a juca devine şi mai presantă. Şi acesta este un lucru bun că am reuşit să scoatem din alte zone decât din sălile de jocuri de noroc astfel de aparate care într-adevăr creează mari probleme multora dintre familiile din România, atât copiilor, dar şi părinţilor”.

De asemenea, senatorul USR Sebastian Cernic a relevat importanţa acestui proiect de act normativ: „Propunerea legislativă pentru interzicerea păcănelelor în preajma elevilor este probabil cea mai importantă iniţiativă legislativă la care lucrăm pentru protejarea vieţii şi a viitorului copiilor noştri. Trebuie să punem stop, este o necesitate să curăţăm de tentaţii şi de minciuni drumul spre şcoală sau spre locul de joacă al copiilor noştri. În acest sens, USR a propus să nu mai existe săli de jocuri de noroc pe o distanţă de 300 de metri în jurul locurilor de joacă pentru minori, a şcolilor, a grădiniţelor şi locurilor de joacă”.

Citeşte şi: ANPC intră în scandalul caselor de marcat! Horia Constantinescu: „Este o abordare discriminatorie. Nu cred că putem vorbi de NFT, într-un spaţiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix”

Proiectul, care a fost votat şi de grupurile parlamentare AUR şi UDMR, are și dispoziții tranzitorii în ceea ce privește respectarea distanței de 300 metri, aplicarea normelor fiind permisă încă 12 luni pentru operatorii care desfășoară deja activități autorizate la data intrării în vigoare a legii. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebui adoptat de deputați și promulgat de Klaus Iohannis.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult