- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Preşedintele ANAF avertizează OMV în privinţa taxei de solidaritate: „Vom verifica la sânge! Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere”

13 Jan, 21:40 • Russo George
Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat vineri că instituția pe care o conduce va face o analiză şi va stabili în câteva zile dacă OMV Petrom se încadrează sau nu în prevederile Ordonanței privind contribuția de solidaritate impusă de Guvern pentru suprataxarea profiturilor excepționale.
Preşedintele ANAF avertizează OMV în privinţa taxei de solidaritate: Vom verifica la sânge! Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere

„ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect calculat și achitat

Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere”, a afirmat șeful ANAF, la Antena 3.

OMV Petrom a anunţat joi, 12 ianuarie, că nu va achita contribuția de solidaritate impusă de Guvern pentru suprataxarea profiturilor excepționale, argumentând că „ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate”.

Guvernul a adoptat pe 29 decembrie 2022 o ordonanță de urgență prin care transpune în legislația națională un regulament UE apărut după ce liderii europeni s-au pus de acord pe impozitarea profiturilor foarte mari realizate de companiile energetice ca urmare a creșterii prețurilor.

Citeşte şi: Austria rămâne fără argumente în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Frontex a publicat datele care arată care sunt adevăratele „rute” preferate de migranți

Impozitul este de 60% din profiturile excedentare. Acestea sunt cele din anii 2022 și 2023 și sunt definite drept profiturile care depășesc cu 20% media profiturilor din anii 2018-2021. Justificarea Guvernului a fost că noua taxă este introdusă pentru a proteja populația vulnerabilă de creșterea prețurilor.

Grupul austriac OMV a precizat că producţia sa de hidrocarburi a crescut în trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, adăugând că se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022.

Citeşte şi: Petre Daea dă de pământ cu românii care cer bani de la Guvern! „Dacă ai sapa în mână, apucă-te și treci la prășit”