- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rata şomajului în judeţele din România. Care este locul cu cei mai mulți oameni fără loc de muncă

19 May, 11:29 • Cornel Ghimeșan
Rata şomajului variază puternic între judeţele ţării, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în unele judeţe rata şomajului este aproape inexistentă, adică mai mică de 1%, pe când în altele acest indicator trece de 8% sau se îndreaptă spre 9%.
Rata şomajului în judeţele din România. Care este locul cu cei mai mulți oameni fără loc de muncă

Rata şomajului în judeţele din România. Conform datelor de la INS, cei mai mulți șomeri din țară locuiesc în Vaslui, unde rata este de 8,5 %, în creștere cu 0,1 % față de aceeași lună din 2022, și în Teleorman, unde rata este de 8,3 %, în creștere cu 0,9 %. De altfel, rata şomajului din Teleorman a înregistrat a doua cea mai mare creştere din rândul judeţelor, fiind întrecută doar de cea din Călăraşi, de 1,3 %, de la 4% la 5,3%.

În schimb, în Ilfov, rata şomajului a ajuns la 0,5 % în martie 2023, în creştere cu 0,1 % faţă de aceeaşi lună din 2022, iar în Timiş a fost de 0,6 %, în scădere cu 0,1 %.

Rata şomajului în judeţele din România, cums e explică diferenţele

„Acolo unde s-au dezvoltat activităţi industriale puternice, iar sectorul serviciilor creşte exponenţial, pe măsură ce puterea de cumpărare locală creşte şi ea, şomajul a dispărut. Multe judeţe se confruntă de altfel cu un deficit major de forţă de muncă. Activitatea economică este corelată la rândul ei cu ponderea şi puterea centrelor urbane din judeţ, infrastructura de transport, dar şi cu prezenţa unui centru universitar puternic. Atunci când aceste condiţii nu se întrunesc, dezvoltarea economică este lentă, fragilă, se bazează pe agricultură sau pe stat ca angajator predominant”, a dclarat Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de con­sultanţă în management şi resurse umane, pentru ZF.

Citeşte şi: Şeful ANAF: „România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă”. Măsura, pe agenda viitorului premier, Marcel Ciolacu

„Judeţul Ilfov beneficiază integral de proximitatea Bucureştiului, cel mai mare centru economic al ţării. Chiar dacă Bucureştiul nu mai are un sector industrial foarte puternic, nevoile sale de forţă de muncă sunt foarte mari, iar judeţul Ilfov este un furnizor complementar”, a  ai adăugat Raluca Pârvu.

Per total, în martie 2023, rata şomajului înregistrat a fost de 3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de martie 2022.

Citeşte şi: Vouchere de 1500 de lei pentru analize medicale şi TVA de 5% pentru produsele de copii. Gabriela Firea anunţă noul pachet de creştere a natalităţii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult